Zondag 11 maart: Maas.

Een wat mindere opkomst deze zondagmorgen, die ook zacht was, een heel verschil met de week ervoor. Echter de voorspellingen beloofden ook een reële regenkans, al zou de hoeveelheid niet groot zijn. Die voorspellingen kwamen uit en dat merkten zowel de negenkoppige A groep als de zeventallige B groep al snel genoeg na vertrek. Het regende niet veel, maar net genoeg om het wegdek behoorlijk nat te houden. Dat had als gevolg dat met name het eerste uur de renners behoorlijk veel vuil te verwerken kregen. In deze fase van het seizoen zijn de wegen, veelal als gevolg van agrarische werkzaamheden behoorlijk vuil. Dus veel opspattend water en zand kreeg het peloton te verwerken. Minder leuk, maar de fietsers beseffen dat dat ook onderdeel van het fietsen uitmaakt. Na een uurtje was dit gelukkig grotendeels voorbij, het klaarde op en soms was zelfs de zon even zichtbaar. Beide groepen improviseerden wat hun tocht betrof. Er werd richting Maas gekoerst via verschillende omwegen. De B groep bereikte Hunsel nog en dat werd hun keerpunt, en voor de A groep zou dat zo’n beetje Buggenum zijn. Beide groepen kwamen met ruim 80 km op de teller terug bij de Heere voor de gekende afsluiting. Het damespeloton telde zes liefhebbers en zaten aan de koffie toen de heren binnen kwamen. Ondanks een wat valse start alsnog een leuke zondagmorgentocht. Het betekende wel voor iedereen flink fiets poetsen, want die zagen eruit als een veldfiets na gebruik.

Zaterdag 10 maart: Achelse Kluis / Meerlo.

Zacht voorjaarsweer op zaterdag met op de kalender toertochten van rond de 90 km. Heren B telde negen liefhebbers en reden ronde Meerlo. Een mooie tocht met keerpunt het gebied tussen Tienray en Wanssum. Dat betekende de wind in de rug op de heenweg en grotendeels wind op kop de terugweg.
Heren A telde eveneens negen gegadigden en daar stond Achelse Kluis op het programma. Daar bestaan inmiddels meerdere versies van en eensgezind werd de meest aantrekkelijke gekozen. Die loopt via het buitengebied van Ospeldijk en Horickheide naar de Zuid Willemsvaart en via Hugten naar Maarheeze. Soerendonk en Gastel zijn dan typische Brabantse plaatsen als de groep op weg is naar keerpunt Achelse Kluis. Maar het ging niet zonder horten of stoten. Eenmaal lek en een geknapte ketting gaf alles bij elkaar bijna een half uur oponthoud. Een fraai stukje België en door het plaatsje Achel, vervolgens bosgebied naar Hamont. Op weg naar Budel Schoot wordt Nederland weer binnen gekoerst. Louter buitengebied en slingerende wegen naar Laar. Parallel aan de A2, even wat klimwerk, betekent dat voor de renners. Over de Schoorbrug naar Nederweert Eind en parallel aan de Noordervaart naar Caluna. Wat later terug dan gepland, maar een prima toertocht wordt nog even afgesloten bij de Siem.

Kettingbreuk vakkundig verholpen door Ronald.

Zondag 4 maart: Openingstocht

Na een tiental dagen met guur winters weer, hier en daar kon geschaatst worden, al was de sterke wind oorzaak van tegenvallend ijs, stond op zaterdag 3 maart de opening van het wegseizoen op de toerkalender. Echter sneeuw en vorst gooiden roet in het eten. Zaterdag waren de mogelijkheden zowel voor wegtochten als voor veldtoertochten verre van optimaal. Er werd door een enkeling wel een poging gewaagd in het bos, en dat viel meestal toch tegen. Ook van openingstocht op de weg was geen sprake, koning winter gaf nog een laatste tik na.
Dan zondagmorgen: er bestond duidelijk twijfel in het doorgaans grote peloton fietsers. Is er wel goed te fietsen en zo ja welke fiets kies ik dan?
Om 9.00 uur gaf een twaalftal heren acte de presence met de racefiets voor de verlate openingstocht. Het eerste uur betekende dat wel met de nodige voorzichtigheid. Op plaatsen waar de dag ervoor de zon de grond niet kon bereiken was de weg nog nat en dat betekende met het nog steeds koude wegdek een reële kans op bevriezing en dus gladheid. Dat bleek ook zo te zijn en her en der waren nog wat sneeuwresten al was dat gelukkig verwaarloosbaar. De zon kwam zo nu en dan door, om vanaf 11.00 uur niet meer weg te gaan. Toen werd het zeer mooi om te fietsen, droge wegen en een oplopende temperatuur. De wind was niet al te sterk en kwam uit oost / zuidoostelijke richting. Dus genoot het peloton met volle teugen van deze toch wel voorjaarstocht. De route bestond uit een combinatie van ronde Altweerterheide, Stramproy, Vélo-tour. Zeer tevreden renners na een hele mooie opening van het wegseizoen van tegen de 85 km. Klein smetje was de oversteek bij de Stoep, die niet geheel volgens de geldende regels van TWC de Vélo verliep. Dat leidde even tot het ludiek terecht wijzen van een groepje boosdoeners, die trouwens sportief berouw toonden. Prima opening!
Eenmaal terug bij de Heere is het samenkomen met een twaalftal heren die toch nog voor de ATB gekozen hadden. Gezien hun fietsen en kleding ook een begrijpelijke keuze, de dooi had nog niet veel problemen veroorzaakt en dus viel de modder voor deze groep alleszins mee. Men koos voor de permanente routes van Neerkant en Liessel, zeer bekend, desalniettemin nog steeds interessant. Even later arriveert ook de damesgroep, die ook voor de wegfiets had gekozen. Het gebruikelijke tafereel is bekend. Koffie, thee, soep, een biertje en heerlijk nakaarten en de sportieve zondag zit er weer op.

Zondag 18 februari: Toertocht Liessel / Meijel-Neerkant / Hunsel.

Het was zonnig en het vroor nog twee graden op zondagmorgen. Een zwakke zuidenwind dus viel de kou erg mee. De ATB toertocht in Liessel stond op de kalender. Dus vertrok er om 8.30 uur een groep van veertien bikers naar Liessel, per ATB. Ter plekke kozen vijf renners voor de 60 km en de overigen namen de 45 km route. Het is bekend terrein, maar de organisatie had haar best gedaan er wat alternatieve stukken in te plakken. De totaal afstand bedraagt 70 respectievelijk 95 km eenmaal terug bij de Heere.
Een vijftal ATB liefhebbers gaf er de voorkeur aan om vanaf 9.30 wat dichter bij huis te blijven en reed Neerkant en tweemaal Meijel. En daar was het ook prima voor.
Dan een zevental wegfietsers en die reden een combinatie van rondje Hunsel en Leudal. Er werd rustig getoerd deze winterse morgen en soms vergaten de kopmannen waar ze af moesten draaien. Ze hadden het te druk met kwebbelen. Desondanks een hele aardige route van ruim 77 km en het voelde goed om op deze schitterende zonovergoten middag op de weg te koersen. Ook na afloop het bekende tafereel van koffie, soep en een biertje. Alweer een prima fietsweekend met een goede deelname kan worden bijgeschreven.

Zaterdag 17 februari: Schadijkse bossen / Ronde Venray.

Prima winterweer, droog en zonnig en een niet al te sterke oostenwind en temperaturen van rond de zes graden na de middag. Dat bracht een groep van veertien ATB liefhebbers op de been voor de immer mooie tocht naar de Schadijkse bossen. Op enkele plekken zouden met name de bochten toch wat modderig zijn. Dat kwam omdat de grond in de schaduw van de bomen niet overal geheel ontdooid was en het water nog vasthield. Maar verreweg het grootste deel van het parcours is droog. Na de gezamenlijke heenreis gaat op het parcours ieder naar eigen kunnen los voor de bijna 20 km singletrack. Die wordt zonder uitzondering als prima ervaren. Na deze ronde weer in peloton naar Meijel.
Dan een heren groep van zeven renners die de voorkeur gaven aan de wegfiets. Zij kozen voor rondje Venray van tegen de 90 km, ook een aantrekkelijke tocht, want het was zoals gezegd prima weer en wat extra kleding beschermde de renners.
Dan waren er nog enkele einzelgangers die hetzij de mountainbike hetzij de racefiets kozen voor een individuele tocht. Een hele mooie zaterdagmiddag werd bij de Siem afgesloten.

Zaterdag 10 februari: Liessel.

Een wat grijze zaterdagmorgen na een korte vorstperiode. De vorst was net niet hevig genoeg om de schaatsliefhebbers tevreden te stellen. Maar het zou wel betekenen dat het bos er prima bij zou liggen en dat bleek te kloppen. Na de middag klaarde het snel op en scheen vanaf vertrek de zon en nam de wind wat toe. Ideale omstandigheden voor de ATB liefhebbers. Desondanks maar een tiental gegadigden aan het vertrek op deze zaterdag. Carnaval is uiteraard hier ook debet aan, menig fietsliefhebber gaf acte de presence bij een van de vele activiteiten in de regio, en voor die leden dus geen rood en geel alleen, maar een extra groene tint erbij. Ook goed, overigens. Al werd later ook gesuggereerd dat vermoeidheid na een intensief seizoen ook wat mensen thuis liet blijven. Dat lijkt mee te vallen.
Dan de fietsers, twee groepen, een heren A groepje en een heren B groepje. De B mannen reden een deel Meijel, Neerkant en Liessel, terwijl de heren A ook het Meijelse parcours er nog volledig bij nam. Zoals gebruikelijk tevreden mannen na afloop en even nog, voor het feestgedruis los barst, een afzakkertje bij de Siem. Ondanks de grijze wat miezerig aandoende morgen een prima sportieve middag.

Zondag 28 januari: Liessel /Vlierden / Vélo-tour Midden Limburg.

Het was een wat grijze morgen en het had een mm geregend gedurende de nacht. Geen probleem voor de diverse parcoursen in de omgeving. De opkomst deze morgen lag even boven de vijf en twintig.
In diverse groepjes werd het nodige ATB werk verricht. Een groep van acht heren A reed Meijel – Neerkant – Liessel in naar verluidt stevig tempo.
Heren B werden verdeeld in een aantal groepjes en reden een vergelijkbaar parcours, terwijl een groepje van vijf ervoor koos ook Vlierden er nog aan te plakken.
Drie heren gaven, ondanks het iets natte wegdek, de voorkeur aan de wegfiets en reden de korte versie van de Vélo-tour Midden Limburg van 70 km. De wind was behoorlijk, maar het drietal kon deze last gelijkelijk verdelen en genoot volop van hun wegkilometers. De temperatuur was dan ook best aan de hoge kant, dus van kou geen sprake. Al deze groepen en groepjes kwamen na afloop bij elkaar bij de Heere, waar zoals gewoonlijk de geserveerde soep prima smaakt. Nog even nakaarten en een goed geslaagd fietsweekend kan weer bijgeschreven worden.
Trouwens, voor de spinning liefhebbers bij SportHelden: komende woensdag en donderdag is er geen spinnen wegens werkzaamheden in de spinningzaal !

Zaterdag 27 januari: Bakelse bossen / Leudal.

Prima omstandigheden deze zaterdag. Het was droog evenals voorgaande dagen. Wat zacht voor de tijd van het jaar en naarmate de dag vorderde een zonnetje aan de hemel dat het geheel nog eens opfleurde. Kortom, geweldige omstandigheden voor een wat langere ATB tocht. Al zou een rit op de weg ook prima zijn geweest. Een enkeling dacht daar ook zo over, maar het merendeel besloot dat het toch te vroeg was om de dikke banden te verlaten.
Dus al om tien uur s’ morgens een groep van twaalf heren B aan het vertrek voor de lange tocht naar de Bakelse bossen. Eerst de eerste helft van het Neerkantse parcours, vervolgens een verbinding naar de Liesselse bossen, die bestaat uit een stuk verharde weg van pakweg vijf km. Ook hier is het parcours vrijgemaakt van de omgewaaide bomen. Een hele klus is dat geweest, gezien het aantal en de omvang van sommige. De sporen van het kraantje dat ingezet was, waren nog zichtbaar. Maar het parcours is vrij en het loopt gesmeerd. Na een korte verbinding komt de altijd mooie route van Vlierden in beeld. Ook hier het inmiddels bekende beeld na de storm, en ook hier is alles netjes verwijderd. Wel liggen er nog hier en daar dode takken op de baan, maar daar hebben de fietsers weinig last van. In het tweede deel zou later blijken dat er na het opruimen nog bomen gevallen waren en de groep soms van de fiets moest. Kers op de taart is toch echt wel het parcours van ruim 10 km in de Bakelse bossen, zonder de andere trajecten te kort te doen. Hier waren plaatselijk extreem veel bomen geveld, maar ook alweer netjes geruimd. Het parcours loopt als een speer met de vele kombochten, die door de ATB-ers gebruikt kunnen worden om snelheid te verhogen. Er is maar een klein aantal, waar de remmen nodig zijn. Fraaie heuveltjes die je twee en soms zelfs drie maal moet bedwingen. Er is optimaal van het terrein gebruik gemaakt. Ook het onderhoud van de route is in een woord fantastisch. Hulde aan de vutters en pensionados die er elke week weer voor zorgen dat de ATB-ers vol plezier hun ei kwijt kunnen op dit soort trajecten. Op de terugweg wordt deel twee van Vlierden aangepakt en bij de Bikkels is een pauze voorzien. Het duurt even voordat de soep geserveerd kan worden, maar voldaan pakt de groep het resterende deel op. Liessel deel twee loopt lekker, ook het gedeelte langs de A67. Neerkant wordt afgemaakt en op naar de afsluiting bij de Siem. Een tweetal heren A had dezelfde ronde van 92 km opgepakt vanaf 12.00 uur en sloot ook uiterst tevreden aan bij het gezelschap. Dat deed ook een drietal heren A dat om half twee vertrok voor hun ronde Leudal. Hier waren de bredere paden vrijgemaakt van gevallen bomen. Echter de smallere singletracks lagen nog bezaaid met gevallen hout en het drietal werd veelvuldig gedwongen af te stappen. Op de terugweg lag Kirkelsberg er prima bij en dat maakte een en ander wel goed. Hele aardige rit van ruim 65 km voor dit drietal. Een wegrenner die genoeg had van het ATB werk, maar wel in zijn eentje de toch wel behoorlijk wind alleen moest verteren,  sloot ook nog aan voor de gezellige afsluiting.

 

Zondag 21 januari: Meijel-Neerkant / Sterksel.

De storm van de voorgaande donderdag had zijn sporen nagelaten in de bossen. Zo ook in de Simonshoekse bossen, waar toch pakweg veertig bomen over het parcours gevallen waren. De bosploeg was op vrijdag al in de weer geweest met zagen en opruimen. Aan de oproep om zaterdagmorgen mee te helpen gaven vijftien fietsers gehoor en vol enthousiasme werd het karwei geklaard. Een ludieke opmerking van Chris Basten hielp mee om de moed erin te houden: “Piet veel Stammen!! “. Zaterdagmiddag begon het te regenen en kwam er van fietsen niet veel terecht. Dank aan de bosploeg en aan de helpers van zaterdagmorgen. Het parcours lag er weer geweldig bij.
Op zondagmorgen een beperktere opkomst dan gebruikelijk. Het weer was dan ook niet best geweest. Donderdag storm, veel regen gedurende de voorgaande dagen en dan nog de ruim vier mm op zaterdagmiddag. De algemene verwachting was dat het behoorlijk modderig zou zijn in het bos. Dat verklaarde waarschijnlijk het aantal afwezigen. Toch een veertiental ATB-ers aan de start en een viertal koos voor de wegfiets. Bovendien had de damesploeg evenals een aantal heren voor de wandelschoenen gekozen, waar ook veel voor te zeggen was. Een jonge ATB-er was zelfs in korte broek en bleek daar geen last van te hebben. Het was rond het vriespunt en de wegen waren nat en plaatselijk glad als gevolg van bevriezing. Echt verraderlijke omstandigheden. Dat bleek al voor vertrek toen een ATB-er onderuit ging op het plein, zonder gelukkig schade op te lopen. Dat was voor iedereen een sein extra voorzichtig te zijn. Met name de wegrenners, want voor hen leek het risico het grootst met de smalle gladde bandjes.
De ATB-ers werden verdeeld in twee groepen en reden hetzij tweemaal Neerkant en eenmaal Meijel, of tweemaal Meijel en eenmaal Neerkant. Al snel werd duidelijk dat van modder weinig sprake was. Zowel Meijel als Neerkant had het water goed kunnen verwerken. Geen enkel probleem dus voor de renners. Wel een probleem was de plaatselijke gladheid op de verharde weg. De renners hadden volop grip in het bos, maar eenmaal op de verharde weg werd die grip soms verloren en dat leidde tot enkele duikelingen. Ondanks dat de renners er op waren voorbereid. Echt verraderlijk dus. Gelukkig weinig persoonlijke schade, die beperkt bleef tot een kapotte broek of shirt en wat krassen. In Meijel was de baan op zaterdag al volkomen vrij gemaakt van gevallen hout. In Neerkant was men op zondagmorgen tijdig bezig hun mooie baan vrij te maken en daar konden de Vélo-fietsers optimaal van profiteren.
De vier wegrenners reden een van de versies rondje Sterksel met de klok mee. Vooral het eerste uur uiterste voorzichtigheid met de verraderlijke gladheid in gedachten. Aangepaste snelheid en stapvoets door de bochten. De zon deed voortreffelijk haar best en na pakweg een uur was de ergste dreiging verdwenen. De snelheid kroop wat omhoog en het was heerlijk fietsen onder deze omstandigheden. Goed gekleed tegen de lagere temperaturen, weinig wind en de in kracht toenemende zon waren de ingrediënten voor een prima zondagmorgentocht van tegen de 70 km. Na afloop kwam alles bij elkaar bij de Heere, waar iedereen snel en kundig werd voorzien van koffie, thee, soep en voor de meesten nog een paar pinten. Mooie zondag, met als enig minpuntje een paar uitglijders.

Zondag 14 januari: Asten / Heldense bossen.

Droog weer en soms een winters zonnetje aan de hemel, een perfecte dag voor veldwerk. Ditmaal wel een goede deelname van heren A. Een tiental vertrok s’ morgens naar Asten voor de plaatselijke toertocht. Dus een dertiental km verharde weg, inschrijven en de bossen in. De tocht is erg aantrekkelijk en wordt steevast goed bezocht, ook nu. Ondanks dat het merendeel van de omgeving goed bekend is vanwege de vaste routes van Asten en Liessel in deze omgeving, maakt TWC Asten de tocht nog wat leuker middels mooie verbindingstukken. De pauzeplaats staat bekend om brood met zult. Na afloop ook nog een kop erwtensoep na een hele mooie tocht. De terugweg verliep niet vlekkeloos. Op de parallelweg van de Astenseweg werd de aandacht van enkelen uit de groep afgeleid, terwijl de snelheid, zoals gebruikelijke op de verharde weg met deze snelle mannen, hoog ligt. Deze fractie mindere concentratie leidde tot een fikse valpartij, die gelukkig en enigszins wonderlijk zonder schade bleef, zowel voor berijders als fietsen. Met dank aan het engeltje op hun schouders!
Heren B reed als een groep van veertien bikers naar Panningen om wegwijzer Jan op te pikken voor een toertocht in de Heldense bossen. Eigenlijk zou hier een uitgepijlde tocht gereden kunnen worden, georganiseerd door TC Everlo. Echter een bezwaarmaker was er verantwoordelijk voor dat er uiteindelijk geen goedkeuring voor het uitpijlen plaats kon vinden. De Vélo was hiervan op de hoogte gebracht. Uit solidariteit besloot de heren B groep toch naar de Heldens bossen te rijden. Eenmaal in het bos wordt de groep verdeeld in een zeven- en in een achttal. Piet Stammen is voorrijder van de ene groep, terwijl Jan dat van de andere groep is. Beiden kennen het bos als hun broekzak en uiteindelijk werd de naam van het oorspronkelijke evenement alsnog eer aan gedaan, “ Kwistneetdettoapaedjeswoare”. En inderdaad, beide groepen krijgen interessante singletracks voorgeschoteld die volslagen onbekend waren, zelfs na jaren fietsen in dit gebied. Prachtige rondes werden afgesloten en de terugweg verliep voorspoedig met sterke mannen op kop en de wind van achteren. De afstand bedroeg ruim 50 km. De soep en overige versnaperingen kwamen goed aan na een heerlijke buitenactiviteit. Mooi fietsweekend!