Zondag 14 juli: Heren B: Rondje Duitsland / Swolgen.

Een iets frissere en bewolkte zondagmorgen, maar prima om te fietsen al zou de noordenwind wat aantrekken deze morgen. Ondanks vakantietijd een prima opkomst bij de heren. Heren AB bestond uit een elftal en reed in goed tempo rondje Geijsteren van ruim 95 km. De heren B groep telde twintig liefhebbers en dat betekent twee groepen. Een groep van elf kiest voor ronde Swolgen van ruim 90 km, terwijl een negental gehoor geeft aan het initiatief van Jan om zijn voorkeurs-rondje te rijden, ronde Duitsland, de korte versie van ruim 90 km. Er wordt in beide groepen goed doorgefietst want om twaalf uur is alles terug bij de Heere. De Duitsland gangers hebben enkele bescheiden klimmetjes in hun mooi glooiende parcours zitten. Jan zet zijn tanden erin als hij op kop komt en komt tot de conclusie : alle tanden min één. Denkende een vervelend nootje uit zijn energiereep uit te spugen bleek het een van zijn tanden te zijn. Hij laat zich niet kennen en kwijt zich zonder blikken of blozen van zijn taak.
In de contreien van Maasbree krijgt kopman Chris de andere B groep in het vizier en jawel, dat werkt als de bekende rode lap. Vol overgave, gesteund door medekopman Ton wordt in een mum van tijd het gat dichtgereden. Even later zal de ingehaalde groep weer aansluiten en gezamenlijk wordt de Heere binnen gevallen, waar het een drukte van belang is. Uitstekend fietsweekend met een gekend gezellig einde. Ook hier feestelijke stemming want Meijel hè Um!!

Zaterdag 13 juli: Heren B: Echt.

De temperatuur was uitstekend voor een fietstocht, de kans op een buitje navenant. Desondanks voor zaterdagbegrippen een behoorlijk aantal heren aan het vertrek op zaterdagmiddag. Elf heren AB en negen heren B op het plein. De AB renners hadden ronde Kevelaer van 105 km op het programma staan. Het bleef onbekend of ze hun fietsen hebben laten zegenen in het pelgrimsoord. Wat wel bekend was dat er ondanks een lekke band prima gereden werd.
Dan het negental heren B, dat ronde Echt van 90 km op de kalender had staan. Ook dit is een aantrekkelijke ronde ondanks dat er wat meer bebouwde kom in zit dan in de meeste toertochten. De wind trok flink aan naarmate de tijd vorderde en kwam uit noordwestelijke en soms uit westelijke richting. Op de terugweg in het buitengebied van Montfort in natuurgebied het Sweeltje dat de Vlootbeek herbergt, een lekke band. Het had nogal wat voeten in de aarde voordat dit euvel verholpen was. Te korte ventielen, te hoge velgen, lekke reservebanden, ondeugdelijke CO2 patronen. Uiteindelijk, na even schuilen voor een overtrekkend buitje, kan de reis hervat worden. Soms gaat het tempo wat omhoog en lijkt het alsof de verloren tijd goedgemaakt moet worden. Met wat vertraging wordt de Siem bereikt, waar samen met de even later arriverende AB ploeg wordt nagekaart, de tourfinish wordt gekeken en men via telefoons live getuige was van het winnen van de OLS door de grúún van Meijel! Meijel hé Um!!

Zondag 7 juli: Heren B: Gemert.

De temperatuur was behoorlijk gedaald, maar nog goed genoeg voor het zomertenue, al had een enkeling mouwstukken aan. De wind stond uit het noordwesten en was toch behoorlijk, zij het wel duidelijk minder dan op zaterdag. Zestien heren B aan het vertrek, dus twee groepen van acht voor ronde Gemert. Ook op zondag is het tempo behoorlijk, er zijn er dan ook diverse bij die zaterdag niet of minder gefietst hebben. En die hebben er dus zin in. Wat minder goede wegen in Deurne, maar dat is snel voorbij, het vervolg zou wat dat betreft prima zijn. Via de Mortel in een boog om Gemert heen, in het buitengebied van Esdonk is het Esdonks kapelletje een monumentaal kapelletje en bezienswaardigheid. De typisch Brabantse boerderijen, vaak verbouwd en opgeknapt, zijn prominent aanwezig. De renners weten de gedaalde temperatuur wel te waarderen en er wordt goed gefietst, ook wind in. Tussen Liessel en Neerkant gaat er even de zweep over, iedereen weet zijn positie te houden, toch? Vanaf Neerkant in een normaler tempo richting eindstation de Heere na een prachtige ronde van ruim 95 km. De andere B groep heeft een lusje minder en komt uit op 88 km. De heren A groep leek in eerste instantie maar een erg klein groepje, maar op de valreep toch acht liefhebbers en die reden ronde Sterksel met wat kleine aanpassingen. Een prima fietsweekend werd bij de Heere in stijl afgesloten, enige minpuntje het wat lage aantal deelnemers op zaterdag.

Zaterdag 6 juli: Heren B: Belgische Kempenroute.

Hartstikke goed weer en toch maar vijf heren B om 9.00 uur aan het vertrek voor een van de pareltjes op de toerkalender: de Belgische Kempenroute van 127 km. Er stond wel een stevige westenwind dus dat betekende de heenweg behoorlijk werken geblazen, mogelijk heeft dat een aantal doen besluiten niet te gaan. Hoe het ook zij, de B fietsers present maakten er een hele mooie tocht van. De route is inmiddels bekend. Tot het Belgische Gremerslo was het een vijftal, Jan besloot hier terug naar huis te fietsen en er bleef een viertal over. Veel kopwerk met zo’n klein pelotonnetje, als je het zo al mag noemen. Maar het tempo bleef goed op peil. De eerste pauzeplaats bleek nog niet open, dus naar het alternatief, de Watermolen in Reppel. Na deze oppepper is het eigenlijk nog een fluitje van een cent met de wind in de rug. Hele mooie tocht en prima gereden, flink gewerkt met maar vier man. De herengroep AB arriveert even later van hun lange ronde met als keerpunt Lommel. Dit zestal bleek ook erg tevreden na hun mooie 162 km!

Zondag 30 juni: Heren B: Beverroute.

Hoogzomer en een goede opkomst, dertien heren AB en veertien heren B. Dat betekent eigenlijk vier groepen maken maar het peloton heeft daar niet echt veel oren naar. Dus vertrekken beide groepen in overtal naar het westen tegen de wind in. Heren AB kiest voor ronde Soerendonk van 90 km , terwijl heren B de Beverroute kiest. Beide tochten zijn inmiddels goed bekend, maar dat maakt ze niet minder aantrekkelijk. De wind is van begin af aan best wel pittig en dat betekent stevig werken. Maar vele handen, benen in dit geval, maken licht werk. In Hamont is het even wat rommelig, veel bochten en kruisingen en toevallig steeds tegenliggers op die momenten. Maar geen problemen en vanaf dat moment is het profiteren van de wind. Evenals vorige week weer een veteraan op kop en het tempo gaat fors omhoog. Er wordt geopperd om die verantwoordelijke voortaan in de A groep mee te laten fietsen in plaats van met de dames. Hij geeft toch de voorkeur aan de dames en het tempo gaat terug naar normale waarden. Heerlijk fietsen in de zomerzon en de wind zorgt voor de nodige verkoeling, al blijkt na afloop dat een enkeling toch wat problemen van de warmte had ondervonden. Aan de toog was hij echter snel hersteld. Bruin bier doet wonderen. Een hele aardige zondagmorgentocht van 87 km onder geweldige omstandigheden!

Zaterdag 29 juni: Heren AB: Maaseik.

Via de app-groepen was het voorstel gedaan om niet s’ middags, maar in de morgen te vertrekken om zodoende de voorspelde hoge temperaturen te ontwijken. Een groep van acht AB renners gaf hier gehoor aan, terwijl er maar drie heren B acte de presence gaven. Dus werd besloten in één groep ronde Maaseik te rijden. Eigenlijk is het grotendeels de Vélo-tour Midden-Limburg, met hier en daar wat kleine aanpassingen. Er was weinig wind en om 8.00 uur s’ morgens was het heerlijk fietsen. Gaandeweg zou de temperatuur oplopen, maar de fietsers ondervonden daar absoluut geen hinder van. Een lichte zuidoostelijke bries in combinatie met wat rijwind betekende heerlijk fietsen in de zomerzon. Even wat oponthoud in Maasbracht als gevolg van een markt, maar zonder problemen gaat het snel genoeg naar Stevensweert en Ohé en Laak. In Maaseik de Maasbrug over en op naar Aldeneik. De Scheiven Dörpel komt in zicht en dan blijkt de AB groep een goede gewoonte van de B groep overgenomen te hebben: PAUZE !! De koffie en vlaai smaken voortreffelijk, bovendien wordt de hydraulische parasol die de eigenaar in stelling brengt bewonderd. Een prachtige combinatie van Nederlands en Belgisch vakmanschap bleek de uiteindelijke conclusie.
Na de pauze loopt het ook weer voorspoedig en voordat men het in de gaten heeft wordt via de Hollander naar Meijel terug gekoerst. Een gedeelte van het terras van de Heere heeft nog schaduw, dus zit het peloton op een rijtje met goed uitzicht van een afsluitend biertje te genieten na een hele mooie rit van op de kop af 110 km! Goed besluit om vroeger te starten.

Zondag 23 juni: heren B: Swolgen andersom.

Een twaalftal heren B aan het vertrek op een warme zondagmorgen. Dus hoefde er net niet gesplitst te worden. Het meest opmerkelijke was de aanwezigheid van een renner die we een hele tijd had moeten missen. Het deed de groep goed hem weer in het midden te hebben. Er werd gezien de oostenwind gekozen voor ronde Swolgen van tegen de 90 km. Omdat die al twee keer eerder op het programma had gestaan, deze keer in tegengestelde richting. Het merendeel ervaart de tocht dan toch als een andere, minder bekende tocht. De wind was in het begin niet sterk, maar nam gaandeweg de morgen toch toe. Bovendien zou die tegen de voorspelling in naar het zuidoosten draaien en dat had tot gevolg dat het laatste uur toch regelmatig hinder werd ondervonden. Nou ja, wat is hinder op zulk een fantastische morgen om te fietsen. Dus nam het peloton de situatie prima op en het betekende gewoon voor de kopmannen wat harder werken. Good old Ton liet zien dat er met hem nog steeds niet te spotten valt en hij moet zelfs gemaand worden tot wat snelheid te minderen, willen we iedereen aan boord houden. Geen enkel probleem en ook onze onverwachte medefietser liet zien een geweldig herstel mee te maken. Petje af!
Ook een twaalftal heren AB aan het vertrek en die kozen voor ronde Meerlo van 92 km, een vergelijkbare ronde met die van de B groep. Ook hier een contente groep renners na afloop op het terras van de Heere. Conclusie: prima fietsweekend onder de best denkbare omstandigheden.

Zaterdag 22 juni: Heren B: Siebengewald / Weeze.

Elf liefhebbers voor de toertocht van 115 km met als keerpunt Siebengewald Weeze. Zomerse omstandigheden en een noordoostelijke wind, die niet echt stevig was. Desondanks een prettige gedachte dat het tweede deel wind-af zou zijn. Ideale omstandigheden dus voor een toertocht. Het vertrektijdstip van 12.00 uur is voor een enkeling een belemmering, maar als men op tijd terug wil zijn en de morgen nog voor andere dingen wil gebruiken, is er weinig keus. Via Neerkant, Helenaveen en Evertsoord naar Kronenberg en Meterik. Mooi buitengebied naar Wanssum en over de brug over de Maas naar Well. De boorden van de Maas worden gevolgd aan de overzijde over prachtige wegen naar Aijen en Oud Bergen. Vervolgens in een rechte streep naar Siebengewald. Na de grensovergang typische Duitse wegen, wel verkeer dat duidelijk rekening houdt met fietsers. In een boog om vliegveld Weeze heen naar de pauzeplaats, de Wellsche Hut. De aardbeienvlaai al dan niet met slagroom gaat erin als de bekende zoete koek. Over dezelfde brug terug, ditmaal naar Blitterswijck en Tienray. Het tempo is inmiddels omhoog gegaan met de wind grotendeels van achteren. Via Melderslo richting Sevenum. Over Korte Heide en Koningslust naar eindstation de Siem, waar teruggekeken wordt op een voortreffelijke tocht.
Een vijftal heren AB was naar de Eifel getogen voor de prachtige klimronde vanuit Kornelimünster van 130 km, terwijl een tweetal uit die groep koos voor de Kleine Ronde Limburg. Prima geslaagde zaterdag, welke tocht ook gekozen werd.

Vélo weekend Xanten 24-26 mei 2019

Het Véloweekend ging dit jaar naar Xanten. Niet ver uit de buurt als je er rechtstreeks naar toe gaat, maar met een omweg kom je toch aan de nodige kilometers. De omweg was verzorgd door Wiek. Al een aantal jaren maakt hij de routes van en naar onze bestemming en zorgt tevens voor routes op de zaterdag.

Op vrijdagmorgen stond er 41 man klaar voor vertrek. Aangevuld met 2 “gastrijders” die enkel de heenreis ondernamen. Zij werden ’s avonds weer opgehaald door hun partners. Helaas hadden zich last-minute ook nog twee deelnemers moeten afmelden. Jan Korsten moest afhaken vanwege een blessure en Mieke Renders was de dag ervoor oma geworden en had dus plots ander verplichtingen. Namens de deelnemers wensen we de pechvogel een spoedig herstel en wensen we de verse oma veel plezier met haar eerste kleinkind, Lea.

Er werd vertrokken in 4 groepen, een damesgroep, de heren B-groep en twee gemengde groepen A en B. De routes liepen allen richting Berg en Dal om daar naar het oosten af te buigen en Duitsland in te gaan. In de langste route waren ook diverse heuveltjes rondom Berg en Dal opgenomen. De wind zat in een gunstige hoek zodat we zonder al teveel tegenwind de route konden afleggen. Ruim over de helft werd gepauzeerd waarbij een tweetal groep besloten dat bij Millingen ad Rijn te doen. Eentje in het dorp en de andere besloot om dit met uitzicht op de Rijn te doen. Met het veer de Rijn over en over rustige landweggetjes naar Xanten. Het tempo zat er bij iedereen goed in. Ruim voor het avondeten werd door iedereen de eindbestemming bereikt. Waar het door de eigenaresse bereidde gebak zich goed liet smaken. Tegelijkertijd werd ook de vochthuishouding op peil gebracht met de nodige Bittburgers. Ton heeft meteen geleerd dat je niet moet spotten met de bediening. Met een kwinkslag en een “kleintje” pils werd dat meteen duidelijk. Ook na het avondeten werd nog goed doorgewerkt aan het vochtherstel. Dat dit ook werkt als een soort spraakwater werd ons duidelijk toen men ons kwam vragen om het toch wat “leise” te doen. Sommige andere hotelgasten hadden wat moeite met de slaap te vatten. Rond middernacht werden de matrasjes opgezocht want voor de dag erna stonden er ook diverse activiteiten op het programma.

Zaterdagmorgen werden na het voortreffelijke en uitgebreide ontbijt de fietsen weer van stal gehaald. De omgeving moest verder verkend worden. In diverse varianten, afstanden en bijbehorende hoogtemeters kon dat gebeuren. Ook de wandeldames hadden bij het hotel fietsen geregeld om de omgeving te verkennen. Ondanks dat de wegen soms kwalitatief wat minder waren is het een prima omgeving om met de fiets te verkennen. Alle groepen kozen ervoor om na afloop in Xanten op het marktplein nog een afzakkertje te nemen. Sommigen na een douche en opfrisbeurt en anderen meteen aansluitend aan de tocht. Op het plein was het druk door de markt en vele aanwezige bezoekers. Duidelijk een levendige stadskern met op de achtergrond de markante Sint Viktordom met de  twee torenspitsen. Deze is ook vanuit de omgeving duidelijk herkenbaar. Helaas moest een deelnemer op zaterdag naar huis vanwege familieomstandigheden. Maar gezien de korte afstand is dit binnen 2 uurtjes rijden opgelost. Helaas, maar soms is het niet anders. We wensen Gerrit veel sterkte de komende dagen. Op de zaterdagavond is de inname van alcoholische dranken duidelijk minder dan op vrijdag. Blijkbaar denkt men al aan de terugreis op zondag. De nodige kilometers in combinatie met de voorspelde tegenwind zorgen voor enige terughoudendheid. 

Op zondagmorgen wederom een voortreffelijk ontbijt. Daarna is het tijd  voor de traditionele groepsfoto. En ook volgens traditie is het altijd een hele tour om iedereen bij elkaar en op de foto te krijgen. Maar zoals altijd slaagt onze fotograaf hierin. De terugreis kan beginnen. Met nagenoeg dezelfde groepsindeling als op vrijdag gaat het huiswaarts. Onze routespecialist is erin geslaagd om er een gevarieerde route van te maken. Daarbij wordt diverse malen van de hoofdweg afgeweken om wat hoogtemeters mee te pakken. De weggetjes zijn echter van vooroorlogse kwaliteit wat niet iedereen kan waarderen. Maar des te meer waardeer je daarna weer het strakke asfalt wat we voorgeschoteld krijgen. Na wat zoeken naar een geschikte pauzelocatie wordt de inwendige mens versterkt. Daarbij wordt al gewezen op de verwachtte gasvorming die dergelijke gerechten met zich meebrengen. Tijdens het wachten voor het veer bij Lomm wordt dit al snel duidelijk. De gemiddelde blaaskapel zou er jaloers op zijn. Tijdens het wachten komen ook de twee gemengde A/B groepen weer bij elkaar. Onderweg hadden ze elkaar om en om al een paar keer gepasseerd, door lek of een ander oponthoud. Rond 16:00 is iedereen weer binnen in Meijel en wordt bij de Siem nog lang nagepraat over wederom een geslaagd Vélo-weekend. Het weer was ideaal, de locatie was top, de routes waren gevarieerd en goed voorbereid en tot slotte maakten de deelnemers er weer een geslaagd weekend van.

Namens de organisatie iedereen bedankt voor jullie bijdrage.

Johan en Frans-jozef

 PS Wij kijken al uit naar 2020!

Zondag 19 mei: Heren B: Swolgen / Gemert.

Een hele mooie zondag, zacht en een zon die zich regelmatig laat zien, erg weinig wind uit noord, soms noordoostelijke richting. Als gevolg van een nachtelijk buitje een wat vochtig aandoende zondagmorgen. Dus goede opkomsten in vooral zomertenue op het plein. Een heren A groep van zes, een heren AB groep van acht. Deze groep kiest voor ronde Gemert van 94 km. Een heel tevreden groep die tijdig het terras van de Heere bereikt rond de klok van twaalf.
Vervolgens twee herengroepen B, een groep van zes die een tandje lager willen en een groep van twaalf. Het zestal kiest voor ronde Gemert en snijdt kort voor Gemert een stukje af en brengt zodoende hun afstand op zo’n 85 km. Veel kopbeurten, het zou beter geweest zijn dat het een achttal was. Hopelijk krijgen we dat de komende weken wel geregeld.
Dan het twaalftal, de maximum grootte die we eigenlijk willen en hebben afgesproken, kiest na kort overleg voor rondje Swolgen. De geplande afstand wordt ruim overschreden omdat op de terugweg de voorkeur wordt gegeven aan de Greenport bikeway in plaats van het fietspad naar Sevenum. Dat betekent de houten brug met de bekende golven over de A73 heen. Maar terug naar het begin van het parcours, net over het spoor tussen Deurne en Griendtsveen. Daar moet eerst een lek gedicht worden en dat kost een paar patronen, zul je net zien als er elf fietsers zijn die meekijken. Tot het keerpunt Swolgen wordt er redelijk ontspannen gekoerst. Daarna loopt het tempo geleidelijk op en elke nieuwe kopman lijkt er een schepje bovenop te willen doen of op zijn minst het tempo gelijk houden. Dus wordt er behoorlijk doorgereden, zonder dat iemand in de problemen komt. Een minpuntje is het soms te snel willen oversteken door een enkeling, het besef dat een twaalfkoppig ruimte nodig heeft om veilig over te steken ontbreekt dan even. Gelukkig incidenteel en het levert geen problemen op, toch een punt om te verbeteren……. Op de Kaumeshoek ligt een te flinke laag steentjes en dat betekent extra uitkijken. Met ruim 94 km op de tellers wordt, ondanks eenmaal lek, net na twaalven de Heere bereikt, waar een paar groepen het terras verkiezen voor een kruk binnen. Beide opties was wat voor te zeggen. In elk geval voor alle groepen hele aardige en geslaagde toertochten onder hele mooie omstandigheden. Laat het Vélo-weekend nu maar komen!!