Zondag 22 november: Een kritische noot……..

Een wat grijze en later een iets druilerige morgen, maar niet genoeg regen om de fiets in de garage te laten staan. Dus toch een behoorlijk aantal fietsers present.
Er zijn wat berichtjes binnen gekomen die toch wel wat aandacht verdienen. Er worden groepen fietsers geconstateerd waarbij het toegestane aantal van vier ruimschoots wordt overschreden. Dat is jammer, want het betreft ditmaal ook een groep Vélo-renners. Als we het draagvlak voor de versoepelde maatregelen voldoende groot willen houden is dit een minder gewenste actie. De praktijk wijst ook uit dat het aantal covid-besmettingen niet voldoende snel zakt. Dus laten we aan elkaars gezondheid denken en meenemen dat we dat als club ook uit willen stralen. Een terechte oproep van onze voorzitter.
Verder is er een tijdje geleden een mooi initiatief gestart om een clubje rustiger-aan-heren B te formeren op zondagmorgen. Nu het weer kan in groepjes van vier, bij deze een oproep om dan ook op te komen dagen. Alleen dan heeft dit goede initiatief kans van slagen. Op naar een volgend fietsweekend onder hopelijk goede omstandigheden!

Zaterdag 21 november: Vlierden.

Een prachtige zaterdag en de versoepelde coronamaatregelen lieten toe dat er weer in groepjes van vier gefietst mocht worden. Een tiental mountainbikers aan het vertrek, die het na een paar weken solo rijden weer op prijs stelden in een klein groepje te kunnen fietsen. Er werd geopperd om het parcours van Vlierden aan te doen. Dat betekent meer dan 70 km, maar aangezien in rap tempo de dagen korter worden, was het nu een uitgelezen moment om nog een langere tocht mee te pakken. En de horeca is nog dicht, dus per saldo zelfs nog eerder thuis dan gebruikelijk. Dus werd er in kleine groepjes naar Neerkant gekoerst, waar het parcours formidabel loopt, evenals het eerste deel van Liessel. Vanzelfsprekend lopen de nieuwe gedeeltes nog niet zo soepel, vanwege de wat hobbelige ondergrond, maar de schoonheid van de route maakt veel goed. Volop draaien en keren en elk heuveltje kom je twee tot drie keer tegen. Geweldig en met de week wordt de ondergrond beter. Een stukje verbinding naar Vlierden en ook hier loopt het voortreffelijk. Het parcours is veelvuldig gebruikt en de paadjes zijn mooi aangereden. De bochten zijn inmiddels ook veelal kombochten en dus blijft de snelheid gewaarborgd. Op weg trouwens naar Vlierden komen we het terugkerende viertal A renners tegen en de begroetingen zijn enthousiast. Al snel komt Liessel deel twee in zicht en in een mum van tijd bevinden de groepen zich op het parcours van de Schietbaan. Twee sterke mannen op kop bij het eerste viertal en Neerkant deel twee is aan de beurt. Langs de Aa en vervolgens langs de waterzuivering terug na een zeer mooie rit van 75 km. De conclusie na afloop is duidelijk: heerlijk fietsen in zo’n kleine groep.

Zaterdag 14 november: Uitbreiding MTB routes in de omgeving.

Het was de afgelopen twee weken fantastisch weer om zowel op de weg als in de bossen te fietsen. Helaas veel solo-rijders en mogelijk enkele tweetallen, als gevolg van de aangescherpte corona maatregelen.

Opvallend is dat het MTB routenetwerk steeds interessanter wordt in de omgeving. Liessel heeft nadat er al twee nieuwe gedeeltes bij waren gekomen, afgelopen weken een derde en zelfs vierde stuk route bijgemaakt en opengesteld voor mountainbikers. Een heel mooie uitbreiding met een heel hoog “Vélo-gehalte” van bijna 3 km. Er is gekozen om louter technische singletracks te maken, heel veel bochten en de nodige hoogteverschillen. Voor de liefhebbers van technisch fietsen een geweldig mooie aanwinst. Het is nog steeds wat hobbelig, maar de ondergrond wordt door het veelvuldig gebruik al snel beter. Er wordt dan ook zichtbaar veel gebruik gemaakt van deze route.

Het lijkt bovendien aanstekelijk te werken. Immers de route van Vlierden wordt ook duidelijk veel gekozen aan de vele sporen en de aangereden paadjes te zien. Ook hier heeft de plaatselijke vereniging een begin gemaakt aan het uitgraven van een nieuw gedeelte singletrack, vlak na het laatst bijgebouwde gedeelte. Het pad is nog maagdelijk en niet opengesteld, maar het lijkt erop dat dat niet lang meer zal duren.

Kortom, het wordt steeds interessanter voor de mountainbikers in de omgeving!

Zondag 1 november: Liessel.

Wederom een hele aardige zondagmorgen, nog zacht en af en toe wat zon. Een zuidwesten wind die in de loop van de morgen wat aan zou trekken. Drie dames en die kozen ditmaal wel voor de mountainbike, evenals de herengroep A van vier en de herengroep B van tien. In kleine groepjes werd richting Neerkantse bossen gekoerst, gevolgd door die van Liessel. En de plaatselijke routebouwers waren zeer actief geweest. Net voor de motorcrossbaan zijn drie fonkelnieuwe stukken parcours bijgebouwd. Het lijkt erop of ze onze Ger en Had geleend hebben om dat parcours uit te zetten. Vers gegraven slingert het nieuwe pad zich door de bossen, elk heuveltje opzoekend om dat indien mogelijk zo vaak mogelijk op en af te gaan. De ondergrond is mooi vast, maar nog erg hobbelig omdat het zo vers gegraven is. Dat gaat in de loop van de tijd wel beter worden. Het was er druk met fietsers, het was alsof alle mountainbikers in de omgeving dit nieuwe deel zo snel mogelijk wilden meemaken. Een aanwinst van pakweg twee en een halve kilometer technisch werk met veel heuveltjes, dat wordt een pareltje, hulde aan de plaatselijke vereniging! Nadat Liessel afgewerkt is wordt het parcours in de Dennendijkse bossen nog meegepikt. Ook hier ligt het er picobello bij en de vaart zit er goed in. Er werd een mooi regelmatig tempo aangehouden dat voor iedereen goed bij te benen is. Een renner schrikt van de boomstronk en de plank over een slootje en verliest even de controle. Gevolg is een buiteling en de daaropvolgende fietser overkomt hetzelfde. Gelukkig zonder lichamelijke gevolgen en ook beide fietsen bleven onbeschadigd. De zachte bosgrond was een mooie valbreker gelukkig. Vlot weer op de fiets – we zijn geen voetballers, werd er gezegd – en in een mum van tijd zit ook dit mooie parcours er weer op. De tweede helft Neerkant nog in het verschiet en ook hier een super parcours. Om twaalf uur terug en 60 km op de tellers na een heerlijke fietsmorgen in een prachtig herfstdecor! 

Zaterdag 31 oktober: Schadijkse bossen.

Een prima middag voor buitenactiviteiten, een mooie herfstzon en niet al te veel wind. Een zestal heren A en een tiental heren B op de mountainbike. Een groepje van vier dames gaf de voorkeur aan de wegfiets, ook een uitstekende keuze gezien de omstandigheden.
De heren B groep reed in kleine groepjes richting Schadijkse bossen. De parkeerplaats ter plekke was te klein en een lint auto’s stond geparkeerd aan beide zijden van de grindweg. Veel wandelaars en fietsers op deze prachtige zonnige herfstdag en de bossen in mooie herfstkleuren, de bodem op veel plekken gekleurd van de paddenstoelen. Gelukkig is het mountainbike-pad volkomen gescheiden van de wandelpaden, dus geen centje pijn voor beide groepen. Rob zet zich het eerste deel op kop en houdt het tempo strak, een enkeling blijft iets achter, maar dat is gebruikelijk in een groep. Het parcours ligt er fantastisch bij, in tegenstelling tot een paar weken eerder. Een extra uitdagend gedeelte is net voor de helft en bestaat uit een aaneenschakeling van heuveltjes waar het pad zich overheen slingert en het nodige van de stuurmanskunst en kracht van de fietsers vergt. Maar het is behalve uitdagend ook een gedeelte met mooie flow, de bochten lopen geweldig. Die flow trouwens kun je het gehele parcours volhouden. De baan is zo aangelegd dat het technisch is zonder de vaart eruit te halen. Het tweede deel neemt Had de kop over en laat zien wat goed sturen betekent. Als je je fiets zo onder controle hebt, scheelt dat enorm in inspanning. Het vergt wel de nodige concentratie. Zijn jarenlange ervaring komt hier van pas en de achteropkomende renners kunnen profiteren van die stuurmanskunst. Het valt dan ook wat verder uit elkaar. Na de 20 km lange singletrack is het even wachten, maar de verschillen zijn erg klein. Even een bananenpauze en op naar de voormalige vuilstortplaats aan de Zwarte Plakweg in de Zuringspeel in het buitengebied van Kronenberg, vlakbij Golfhorst. Het kleinste voorblad is nodig om deze 25 meter hoge pukkel te bedwingen. Via de Schatberg en Grashoek terug over de twee bruggen naar Meijel. De tellers geven 63 km aan en tevreden renners na afloop van deze prachtige rit op een evenzo mooie herfstdag!

Zaterdag en zondag 17 en 18 oktober: Leudal / Oostappen.

Een prima weekend om te fietsen, op beide dagen rustig herfstweer. Op zaterdag drie groepen heren van maximaal vier renners voor een mooie ronde Leudal. Het is even wennen in het nog bladerrijke bos, maar het loopt prima en er wordt stevig doorgefietst. De terugweg via Kirkelsberg is ook altijd een leuk technisch gedeelte.

Op zondag wordt er in vier of vijf groepjes van vier renners in de omgeving gereden. Het is de verslaggever niet helemaal bekend waar alle groepjes gefietst hebben. Minimaal twee viertallen kozen voor Neerkant, Liessel, Oostappen en Schietberg en tikten daarmee bijna de 60 km aan. Er werd wat rustiger gereden dan op zaterdag, maar dat kwam iedereen goed uit. De omstandigheden waren uitstekend en elk parcours lag er meer dan uitstekend bij. De bekende afsluiting kon uiteraard geen doorgang vinden vanwege de aangescherpte corona maatregelen. Desondanks sportief gezien een prima weekend, het socializen werd node gemist!

Zondag 11 oktober: Dennendijk / Schadijk / Helden.

Op zondag een zeer goede opkomst. De oproep aan de B renners om een groep te vormen die een tandje minder wilde had prima effect gehad en leidde tot een hoge opkomst. Twee groepen heren A, een van vier die naar de Schadijkse bossen toog en een tiental voor de Heldense bossen. Twee damesgroepjes waren ook actief deze mooie morgen met volop zon. Dan de heren B, twee tientallen, wel grote groepen, maar achteraf bleek dat beide groepen zodanig hadden gereden, dat dat nog goed te doen was. Meestal wordt de voorkeur gegeven aan kleinere groepjes in het bos. De opening lag voor beide groepen in Neerkant en al snel werd een inschattingsfoutje gemaakt voorin de wat snellere groep met de bedoeling om de tandje lichter groep te passeren. Dat liep niet zoals gepland, maar al snel zat iedereen weer op zijn plek. De volgende etappe lag in de Dennendijkse bossen. Ondanks de nachtelijk regen ook hier perfect terrein en het liep voorspoedig ondanks dat het een lang lint was. De Schietberg idem dito en het peloton was alweer op weg naar Neerkant, waar het tweede deel de snelheid even toenam. Even hergroeperen en op naar het finale gedeelte, een volle ronde Meijel. De parkeerplaats hier stond vol auto’s, aan belangstelling geen gebrek dus. Al snel genoeg viel het tiental uiteen in twee groepen van vijf, want de snelheid ging ook hier wat omhoog. Bij de uitgang bleek het tweede vijftal iets eerder de afslag naar de Heere genomen te hebben. Wat aangescherpte maatregelen, maar gelukkig had iedereen daar begrip voor. Een mooie fietszondag werd zoals gebruikelijk gezellig afgesloten!

Zaterdag 10 oktober: Liessel / Heldense bossen.

Ondanks goede omstandigheden een klein aantal mtb liefhebbers aan het vertrek. Een drietal heren A koos voor de Heldense bossen en reed een mooie tocht. De boodschap achteraf was duidelijk, het gebied lag er prima bij. Dat belooft goeds voor de komende weken dus.
Een viertal heren B reed een ronde van ruim 60 km. Via Neerkant naar de route van Asten in de Dennendijkse bossen. Het parcours, waar duidelijk aan gewerkt was trouwens, lag er voortreffelijk bij. De volledigheid gebiedt te zeggen dat dat ook het geval was in Neerkant. Er werd zelfs nog een wielervriend gespot die de baan aan het onderhouden was. Ook dat belooft goed! Het begon in de Dennendijkse bossen wat te regenen maar het bladerdek was nog zo dicht dat de fietsers het nauwelijks merkten en ook de baan bleef perfect. Hoe anders was dat toen het Liesselse bos in werd gereden. De bui die hier gevallen was bleek van een groter formaat te zijn geweest en had merkbaar invloed op de ondergrond. Er stonden op diverse plaatsen plassen en veel wat glibberige bochten moesten de fietsers verwerken. Een gedeelte was in gebruik genomen door ruiters en dat deed de ondergrond ook geen goed. De Schietberg lag er daarentegen weer voortreffelijk bij, dus de bui moet erg plaatselijk geweest zijn. Neerkant nog ,- jammer genoeg was een deel van het parcours door motorcrossers fors los gereden- en op naar de Siem voor een gezamenlijke afsluiting met de A mannen. Mooie ritten in twee kleine groepjes.

Zondag 4 oktober: Meijel-Neerkant.

Een zevenkoppige heren A groep voor ronde Liessel en maar liefst twaalf heren B aan het vertrek op de MTB. Er was veel wind en de wegen waren aan de natte kant, dus niet veel wegrenners, al meldde zich toch een enkeling na afloop. Ook nu bleef de B groep dicht bij huis en koos voor Neerkant en Meijel. Gaandeweg al in de Simonshoekse bossen ontstond een natuurlijke scheiding in twee groepen. Het was druk in Meijel, met diverse groepen mountainbikers, het parcours is inmiddels zeer bekend en staat als aantrekkelijk bekend. Een omgewaaide dode boom, die er zaterdag nog niet lag, zorgde voor wat strubbelingen en betekent extra werk voor de bosploeg komende week. Maar dat mocht de pret niet drukken. Het parcours lag er geweldig mooi bij, dank aan de bosploeg. Hier en daar wat meer remgaten dan we gewend zijn, maar dat hoort nu eenmaal bij het veldwerk. Zelfs Neerkant, dat er meestal wat minder goed bij ligt bij het begin van het seizoen, ligt er nu voortreffelijk bij. Ook onze damesgroep heeft deze morgen Neerkant weten te vinden. Het is dan ook een prachtige herfstdag voor het boswerk. Gelukkig kwamen de voorspellingen van een dag eerder niet uit en bleef het droog. Later op de dag zou het zelfs nog zonnig worden. Het hele gezelschap was wat eerder dan gebruikelijk bij de Heere. Men wilde toch graag enige zekerheid op een plaats hebben, gezien de toegenomen corona-maatregelen en dus minder toegestane plaatsen. Complimenten voor de Heere, die zijn best had gedaan zoveel mogelijk plekken binnen het toegestane te realiseren. Later die middag verscheen op de groepsapp van de B groep een prima initiatief van Ruud met de oproep tot een wat rustigere B groep vanaf komende zondag, gewoon vanaf 9.30 uur. Dat schept duidelijkheid en een al langer gewenste groepsindeling. Het betekent ook een oproep aan de heren B die de laatste weken afwezig waren aan het vertrek te komen, dan wordt zo’n initiatief ook beloond! De kop van het veldwerk-seizoen is eraf, al zal nog steeds het weer bepalend zijn voor de fietskeuze de komende weken.

Zaterdag 3 oktober: Liessel / Meijel.

De omstandigheden waren niet goed genoeg voor de wegfiets, dus louter MTB-ers op zaterdagmiddag. De heren A groep had de lange ronde van 90 km Bakelse bossen met al wat daar voor kwam op het programma staan. Een zevental gaf acte de presence en het begon voortvarend aan Neerkant, Dennendijk en Liessel. Het begon zo hard te regenen dat in Liessel werd besloten te keren.
Een heren B groep van zes liefhebbers vertrok nog onder goede condities, wetende dat de kans op een bui zou toenemen. Dus werd besloten dicht bij huis te blijven. Tweemaal Meijel en tweemaal Neerkant dus. Tegen het einde begon het te regenen en werd het parcours, dat er fantastisch bijlag, glibberig en glad. Dus snel naar huis naar de douche. Het was even wennen aan de andere fiets en het draaien en keren met name in Meijel, maar na pakweg een half uurtje was het alweer de gewoonste zaak van de wereld. Toch een leuk begin, ondanks de bui.