Zondag 11 november: Heren B: Heldense bossen, Dennendijkse bossen.

De herfst heeft echt zijn intrede gedaan inmiddels. Niet qua temperatuur, want het was immers nog uiterst zacht met 13 tot 14 graden tegen de middag. Wel wat wind en herfstachtige buien betreft. De zaterdagmiddag was zo’n buiige middag en dus maar weinig fietsers op de been. Een handvol renners was actief op de baan in de Simonshoekse bossen en in Neerkant. Op zondagmorgen was het droog en de nachtelijke regen bleef beperkt tot pakweg twee mm. Dat kan de grond prima opnemen en dus geen vuiltje aan de lucht voor de MTB-ers. Het gevolg was een hoge opkomst van heren en dames. Heren B telde meer dan twintig gegadigden, terwijl heren A een zestal bedroeg. De A groep koos voor Neerkant, Liessel, Meijel. De B groep werd in drieën gedeeld, wederom verliep dit als vanzelf. Een klein groepje evenals een groep van negen reed via Neerkant naar Liessel en het Dennendijkse parcours. Een tiental vond het tijd worden om een ander parcours dan voorgaande weken te rijden en koos voor de Heldense bossen, wetende dat dit geen gebaande paden zou opleveren, zeker niet na de gemelde boswerkzaamheden. Dat laatste bleek heel erg mee te vallen. Er zijn wel wat paadjes onbegaanbaar geworden, maar alternatieven te over. Op een aantal plekken was het behoorlijk los zand en dat betekent dus ploeteren om daar doorheen te komen. Terecht werd opgemerkt dat dat goed voor het oefenen van de stuurmanskunst is. Het woord MTB kon hier vervangen worden door ATB, all terrain bike, de paadjes zijn inderdaad geen gebaande paadjes zoals op de permanente parcoursen in Meijel, Neerkant, Liessel en Schadijkse bossen. Wortels, bladeren, kuilen, dennennaalden, zachte ondergrond, los zand, harde ondergrond, alles kwam je tegen en dus een hele andere manier van fietsen deze morgen. En dat beviel het tiental uitstekend getuige het commentaar na afloop: “Het is weer eens een keer ouderwets veldwerk” , “goed voor evenwicht en stuurmanskunst” Toch mooi intervalwerk. Het lastige was soms dat de groep zo groot was en onder deze omstandigheden hebben de laatste renners het lastiger. Na bochten vallen er gaten die weer dichtgereden moeten worden, bij lastige heuvels moet er soms een van de fiets en dan moet iedereen daarachter ook afstappen. Dus werd het tempo wat aangepast naar beneden om de groep goed bij elkaar te houden. De heenweg was tegen stevige de zuidwesten wind in, de terugweg dus wat meer ontspannen met de wind grotendeels van achteren. Oranje hotel was ditmaal het decor van afsluiting, het was immers de elfde van de elfde en dat betekent opening carnavalsseizoen bij de Heere. De grote groep dorstige fietsers werd snel en vakkundig geholpen en het was nog even gezellig nakaarten na een prima fietsmorgen.

Heren A MTB Heldense Bossen

9 A-heren aan het vertrek voor een ritje in de Heldense Bossen. Via de Snep en wat zandwegen zetten we koers richting Helden. Voorrijder Ronald leidt ons door het bos en weet de vele paedjes aan elkaar te knopen tot een prachtige route. Vandaag geen strak aangelegde route maar weer eens terug naar het ruwere MTB-werk met stukken mul zand, wortels en stronken. Af en toe ook springen, slingeren of zelfs even van de fiets af om omgevallen boomstammen te ontwijken. Ook worden er weer nieuwe paedjes ontdekt onder het mom van ikwistneetdetdoaALDIpaedjeswoore en woar zelfs geinen honk mier kumt. Kortom een prachtige tocht van iets meer dan 50 km. Na afloop zijn we het er over eens dat we weer eens vaker naar Helje moeten

Zondag 4 november: Heren B: Liessel, Asten.

Na een nacht met nachtvorst een prima zonnige dag, al was het wat frisjes op het vertrektijdstip. Er stond weinig wind en dat betekende behalve een hele grote opkomst MTB-ers een viertal racefietsers aan het vertrek. De heren B telden meer dan twintig liefhebbers, dus werd de groep in tweeën gesplitst. Dit ging eigenlijk vanzelf en sturing daarin was niet nodig. Een groep koos voor Neerkant, Liessel en het Oostappen-circuit van Asten. Daarmee een heerlijke 57 km veldwerk realiserend. Een twaalftal koos voor dezelfde aanloop en gaf de voorkeur na het Liessel parcours aan de Dennendijkse bossen. Alle parcoursen zijn een pareltje op dit moment, de regen van afgelopen dagen heeft wonderen gedaan met de ondergrond. Datzelfde ondervond trouwens de heren A groep die voor de Heldense bossen had gekozen. Ondanks berichten over vernielde bospaadjes door zware bosbouwmachines reden die daar een voortreffelijke ronde. De Dennendijkse bossen groep gaf in Neerkant nog even flink gas om uiteraard bij het uitkomen van het bos te hergroeperen en gezamenlijk naar de Heere te koersen na 56 km evenzo heerlijke zondagmorgentocht. De mosterdsoep smaakte voortreffelijk en gaf aanleiding tot discussie over mosterd als blessuregenezer. De avond ervoor was dat immers onderwerp van gesprek bij het eredivisievoetbal. Er werd vooruitgekeken naar het EK veldrijden in Rosmalen en daar was Mathieu van de Poel ondanks de zeperd op de Koppenberg van drie dagen eerder, ongenaakbaar en reed na een mindere start ijzersterk naar het goud. Bij de dames was het de jeugd die in de persoon van Annemarie Worst de hegemonie van Marianne Vos wist te doorbreken. Hier was trouwens het hele podium Nederlands oranje. Mooi sportweekend!

Zaterdag 3 november: Koffie en vlaai tocht.

Een hele mooie najaarsdag met s’ morgens vorst op klomphoogte en overdag volop zon en een matige zuidoosten wind. Een uitgelezen dag dus voor de geplande koffie en vlaai tocht. De winterkalender telt begin november. Echter de omstandigheden waren zodanig dat de wegfiets ook een uitstekende keuze was. Zo dacht een viertal heren er ook over en reed ronde Achelse Kluis van tegen de 90 km. De totale opkomst was ronduit minnetjes ondanks het programma en ondanks het prima weer. Of dankzij het goede weer? Het was immers ook uitmuntend weer voor tuinwerkzaamheden of andere outdoor activiteiten. Enfin, degenen die wel present waren maakten er het beste van. Een negental heren, een mix van heren A en B met duidelijk een hoger B gehalte, koos voor de permanente MTB routes van Neerkant, Liessel en de Dennendijkse bossen. Ondanks dat die al meermalen in het nog prille veldseizoen waren gereden, geen vuiltje aan de lucht, de parcoursen vervelen echt niet. Zeker niet zoals ze er nu bij liggen na de 30 mm regen van afgelopen week. Geen los zand meer, geen plassen en mooi aangereden singeltracks. Een tweetal dames, ook al beduidend minder dan gebruikelijk was na afloop present voor de gezellige afsluiting. Verder een paar einzelgängers die om diverse redenen niet om 13.00 aan het vertrek waren. Eensluidend commentaar: een heerlijke fietsmiddag en evenzo afsluiting!

Zondag 28 oktober: Heren B: Dennendijkse bossen.

Een gure koude noordoosten wind op de zondagmorgen dat de klok op wintertijd is gezet. Een grote opkomst op het plein voor een MTB toertocht. In diverse groepen wordt vertrokken met eerst een deel van het Meijelse parcours. Dat kon niet in zijn geheel gereden worden in verband met de motorcross. Heren B telde in totaal wel tegen de twintig liefhebbers en werd verdeeld in twee groepen. Na het Meijelse deel volgt de eerste helft van het parcours in Neerkant. In tegenstelling tot de Simonshoekse bossen hier wel het nodige losse zand. De heersende droogte is hier debet aan en de paar mm regen had hier weinig aan verbeterd. Toch viel het best nog mee. De stevige koude wind op kop op weg naar de Dennendijkse bossen.  Hier heeft TWC Asten zijn uiterste best gedaan om dit parcours te verbeteren en zijn in hun opzet meer dan geslaagd. Een heerlijk parcours met best wat technische stukken en wat hoogteverschillen afgewisseld met lange rechte singletracks, die ofwel gebruikt worden om wat te recupereren of om even stevig gas bij te geven. Dit al naar gelang de kracht en conditie. De B groep gebruikte ze in elk geval voor het eerstgenoemde doel en het sterke vermoeden bestaat dat dat niet voor de heren A groep geldt. Die blijkt uiteen gefietst te zijn als de B groep aan het gedeelte van Liessel bij de A67 wil beginnen. Dit gedeelte wordt beheerst genomen zodat iedereen goed mee kan komen, want de groep is best groot en dan moeten de laatsten stevig bij fietsen na de bochten. Op weg over de verharde weg naar Neerkant krijgt men het andere B deel in zicht en dat werkt als de bekende rode lap voor de kopmannen die op dat moment de power nog hebben. Eenmaal in Neerkant zijn beide groepen één lint roodgelen en het stokt bij bepaalde klimmetjes dan ook. Na Neerkant zoekt de B groep die een tandje lager wil de koffie op, terwijl de iets snellere groep nog een deel Simonshoek erbij pakt en zodoende 50 hele mooie km bij kan schrijven. De kou werd niet eens gevoeld, behalve bij het uitrijden van het bos op weg naar eindstation de Heere.
Een tweetal diehards had nog voor de wegfiets gekozen en trotseerde gezamenlijk de forse koude wind. Overigens was een klein aantal present de avond ervoor bij de Nightbike in Asten. Allemaal uitten ze na afloop hun tevredenheid over het uitstekende fietsweekend!

Zaterdag 27 oktober: Heren B: Schadijkse bossen.

Het wegseizoen lijkt er echt op te zitten, al was er een drietal dat desondanks nog voor de racefiets koos. Eigenlijk ook iets voor te zeggen, de temperatuur was weliswaar gedaald, het was nog steeds droog en zonnig. Voornamelijk MTB-ers aan het vertrek op zaterdagmiddag en op de groepsapp van heren B was aangekondigd dat een bezoek aan de Schadijkse bossen het plan was. Nadrukkelijk werd opgemerkt dat het een rustige rit zou gaan worden. Dat werd het dan ook, maar wel gedeeltelijk. De heenweg en terugweg werden in beschaafd tempo gereden. Op de parkeerplaats bij de permanente MTB route van de Schadijkse bossen gaan echter meteen alle remmen los en wordt de route van tegen de 20 km in kleine groepjes afgelegd. Het parcours ligt er ondanks de droogte heel erg goed bij. Weinig los zand en een aantal bochten is voorzien van een leem ondergrond en dat loopt voortreffelijk. In het eerste kwart zit een heuvelgedeelte dat het uiterste vergt van de fietsers, tenminste als behoud van snelheid gewenst is. En dat was gewenst, want er werd stevig doorgefietst. De meerderheid moest toch wat gas terugnemen na deze heuvelpartij. Maar het tempo bleef aan de hoge kant. Eenmaal terug bij de parkeerplaats is na korte tijd de gehele groep van twaalf renners weer bij elkaar. Twee heren A die een iets kortere heenweg hadden gekozen besloten ook in het peloton mee terug te rijden. Even wordt een bosje zuidelijk van Evertsoord meegepikt om vandaar naar de Helenavaart te rijden. Een klein aantal heeft er bij de Koebrug nog niet genoeg van en neemt de puckelpiste. Het merendeel steekt over naar het fietspad langs de vaart naar de sluis over het Deurnese kanaal. Het kanaal wordt gevolgd tot bij de Siem, waar nog even wordt nagepraat over de “rustige” rit. Ruim 60 km fietsplezier, daar was eenieder het over eens!

Heren A MTB – Stofhappen in Liessel en Vlierden

Een frisse zonnige zondagochtend met 8 renners aan de start op de MTB. Voor vertrek werd de zaterdagavond nog even geëvalueerd omdat er 4 heren naar de Nightbike in Overloon zijn geweest. Een mooie tocht van ca. 35 km over voornamelijk singletracks. Het parcours was behoorlijk pittig met wat hoogteverschil en onzichtbare boomwortels. Dit ging gepaard met enkele buitelingen en schuivers, maar gelukkig geen fysieke malheur. Een aantal jaloerse blikken van de thuisblijvers toen het gerucht ging dat Puck Moonen ook aanwezig was op de Nightbike tocht… Enfin, hoogtijd om te vertrekken!
 
Via een stukje Neerkant rijden we naar Liessel, waar we halverwege naar het parcours in Vlierden rijden. Ook hier steeds losser wordende ondergrond. Opletten geblazen maar ook goed om de stuurmanskunst te trainen. Het tempo ligt vrij hoog en al snel wordt de groep uit elkaar getrokken. Ook omdat we regelmatig stuiten op MTB-ers van de toertocht in Helmond. Enkele stukken zijn zo los dat we zelfs van de fiets af moeten. Het kost ook behoorlijk wat kracht om door het mulle zand te trappen. Eenmaal rond weer groeperen en terug naar het resterende deel in Liessel. Ook hier weer stofhappen, mede door een naastgelegen autocross. 
 
Op de terugweg laten we Neerkant links liggen, want het is al behoorlijk laat. Eenmaal terug bij de Heere heeft het stof zijn sporen nagelaten. De voorsten zijn nog schoon maar de achtersten zijn voorzien van zwarte lippenstift en een zwart ringbaartje… Een enkeling heeft zelfs zwarte mascara opgelopen! En ook wordt er al geoefend voor zwarte Piet. We hebben wel weer een mooie tocht gereden van 65 km. 
 

Zondag 21 oktober: Heren B: Gedoogtocht Altweerterheide.

Na een zaterdagmiddag met nog steeds prima weer en wegtochten in korte broek, was het zondagmorgen fris. Zaterdagmiddag had een groep van negen nog voor de wegfiets gekozen voor een mooie ronde naar Bakel en via Venray terug richting Meijel. Ook een aantal mountainbikers was actief, uiteraard op voornamelijk Brabants grondgebied, Neerkant en Liessel.
Op het voorstel van navigator Piet gaf een veertiental voornamelijk heren B renners een positief antwoord en stond om 9.00 uur in de startblokken voor een 90 km wegtocht. Veertien betekent eigenlijk splitsen, maar er “ werd geen praat van gemaakt “ en werd het aantal van veertien gedoogd. Dus werd in één groep vertrokken via Ospeldijk naar Weert. Na de oversteek van de Zuid Willemsvaart naar Altweerterheide. Maar het was fris deze morgen, met als gevolg een vroege stop in het Weerter bos. Het bleek een sanitair lek in plaats van bandenlek, dus zat het peloton al snel weer op de fiets. Via een omweg over louter verkeersarme weggetjes naar Haler en Ittervoort. Op weg naar Grathem echt lek, net voor een groot veld vol Buxus struikjes en de gevolgen van de buxusmot worden besproken terwijl het lekke bandje wordt vervangen. De tocht bevat allemaal bekende stukjes weg, maar nu in een andere volgorde aan elkaar geknoopt. Via de Leveroijse Bergen richting Nederweert Eind en over Caluna naar de Meijelseweg. Het ven in Caluna staat volkomen droog en er wordt gespeculeerd wanneer er voldoende water in zal staan zodat er straks weer geschaatst kan worden. Het laatste stukje is vlot voorbij want het tempo loopt even op voor de laatste kilometers. Bij de Heere is men het snel eens, een prachtige route, heerlijk gefietst onder evenzo prachtige omstandigheden. Het zou zomaar de laatste wegtocht van het jaar kunnen zijn geweest. Dan dus een voortreffelijk einde van het wegseizoen!
Er waren overigens ook drie groepen van pakweg acht man per groep actief op de MTB. Getekend door het stof op hun kleding, fietsen en gezichten. Het is dan ook enorm droog en behalve de land- en tuinbouw snakt ook de natuur naar een paar stevige buien. Desondanks alleen tevreden fietsers aan de koffie. Alweer een zeer geslaagd fietsweekend.

Zondag 14 oktober: Heren B: Tongerlo.

Alweer een zomerse dag, alleen een stevige zuidoosten wind en die zou in de loop van de morgen steeds harder aantrekken. Dus een tiental heren B, eigenlijk voor de helft A renners, present voor een toertocht op weg. Gezien de windrichting werd Tongerlo als keerpunt gekozen. Dat betekent over Nederweert Eind en Moesdijk naar Tungelroy. Het is rustig op de wegen en dat betekent heerlijk fietsen, het tempo is ook wat rustiger dan op zaterdag. Maar toch, eenmaal op kop is het hard werken tegen de wind in. Na Stramproy een mooi stukje België, terecht het fietsparadijs genaamd. Langs het kanaal Bocholt-Herentals naar het keerpunt het rustige dorpje Tongerlo. Vanaf dat moment kan er meer geprofiteerd worden van de in kracht toegenomen wind. Er volgt al snel genoeg een heel aantrekkelijk natuurgebied met een mooi slingerend pad. Nederland wordt ter hoogte van Neeritter weer binnen gereden. Via Hunsel en het buitengebied van Grathem en Baexem naar het Karreveld in Roggel. Het tempo is met de wind in de rug stevig, maar evengoed kan het pelotonnetje vrij relaxt fietsen. Nog voor twaalven wordt na 92 km de Heere bereikt voor het gebruikelijke nakaarten. Daar zitten voornamelijk groepjes MTB-ers al aan de koffie. Ook een drietal heren B die een tikkeltje rustiger aan wilde rijden en de C groep wordt genoemd had een leuke ronde achter de rug. De MTB tocht die op de kalender stond vanuit Helden bleek enigszins tegen te vallen en kende ook maar een handjevol deelnemers vanuit Meijel.
De wegtocht viel nog erg in de smaak, getuige de tevreden renners na afloop. Ook de MTB-ers die naar de Dennendijkse bossen waren geweest waren content. Heel mooi fietsweekend in zomerse sferen!

Zaterdag 13 oktober: Heren B: Reutje-Holst.

Het is weliswaar MTB tijdstip volgens de Vélo-kalender. De weerkalender denkt daar heel anders over. Gewoon hoog zomerse waarden op de thermometers deze zaterdagmiddag. Dus werd er een paar dagen eerder voorgesteld om een half uurtje eerder te vertrekken voor ronde Reutje-Holst van 95 km. Aldus geschiedde en dat bracht maar liefst twaalf gegadigden op de racefiets aan het vertrek. Erwin was super enthousiast en zijn gulle lach was nu en dan voor het gehele peloton hoorbaar en werkte aanstekelijk.  Het was dan ook voortreffelijk op de fiets ondanks de stevige zuidoosten wind. Daar had je alleen last van op kop en met twaalf man is die last prima te verdelen en te dragen. Over de Roggelsedijk naar het Karreveld en in een boog om Heythuysen heen naar en door Baexem. Door de Beegderheide en via Heel en Wessem naar Maasbracht. Mooi buitengebied naar Montfort. Reutje en Holst zijn mooie gehuchten zuidelijk van St. Odiliënberg en veel weggetjes zijn nieuw voor het merendeel van de groep. Navigator Piet echter kwijt zich prima van zijn taak en leidt de groep veilig over al deze buitenafweggetjes. Het fraaie fietspad naar Linne is het sein voor tempoverhoging, de wind is immers grotendeels van achteren en zeker niet in kracht afgenomen. De stuw in Linne betekent de bekende oversteek van de Maas. Het gaat vlot langs het lateraal kanaal naar een mooi ommetje door het Haelense Broek. Buggenum en Neer zijn snel verleden tijd en voordat het peloton het weet is de Melkweg bereikt. Even snel een lekke band van de navigator vervangen en naar de Haambergweg. De Vredepeelweg voert de renners naar Beringe en vandaar is het nog een peulenschil tot het lokkende terras in de zon bij de Siem. En dat half oktober! Nog drie A renners en een paar MTB-ers schuiven aan voor wat bij te kletsen. Prachtige zomerse middag in de herfst!!