Zondag 5 juli: Achelse Kluis.

Een goede opkomst met een 25-tal heren en een behoorlijke damesgroep. Met het vooruitzicht op erg hard werken, want de wind was in kracht nog steeds toegenomen ten opzichte van zaterdag en kwam overwegend uit westelijke soms zuidwestelijke richting. Maar ook met het vooruitzicht dat de helft van de afstand ongeveer de wind in de rug betekent. Een twaalfkoppige B groep kiest voor ronde Achelse Kluis van ruim 85 km, met Jan als navigator. Die voert die taak voortreffelijk uit en het betekent een mooie route door het Brabantse en Limburgse buitengebied en een miniem stukje België. Er werd, gezien de forse wind, gekozen om elke drie km door te draaien aan kop in plaats van de gebruikelijke vijf. Dat viel in goede aarde en voordat je het wist zat het harde werken erop en kon vanaf keerpunt Achelse Kluis geprofiteerd worden van de wind in de rug richting Budel en Laar. In een bocht om Ospel heen en na de oversteek van de Noordervaart over Caluna terug naar eindpunt de Heere. Mooie fietszondag en de harde wind is snel vergeten!

Zaterdag 4 juli: Belgische Kempenronde / Sambeek.

S’ morgens om 9.00 uur vertrok een tiental heren B voor de altijd mooie ronde Belgische Kempen. Een stevige westen zuid westen wind teisterde de groep vanaf het vertrek, het goede vooruitzicht was echter dat vanaf de geplande pauzeplaats de wind van achteren zou komen. De heenweg tot aan Kinrooi was gelijk aan de heenweg van de route Sjeiven Dörpel van de afgelopen week. Dat betekent via Hunsel en het buitengebied van Neeritter en nabij visvijver Heioord de grens met België over. Kasteel Wurfeld is steevast een markant punt in de route, die mooie buitenaf weggetjes bevat. Het wordt niet voor niets het fietsparadijs Belgisch Limburg genoemd. De voormalige spoorlijn Maaseik – Zuid Willemsvaart is al lange tijd een juweeltje van een fietspad. Ook nu welkom want het bos geeft prima beschutting tegen de wind op kop. Na de oversteek van het genoemde kanaal het natuurgebied in bij het Bergerven zuidelijk van Neeroeteren. Snel genoeg een gemeen stuk vals plat gevolgd door een kort klimmetje, steiler dan menigeen doet vermoeden. Opoeteren is de volgende plaats en dan volgt een aaneenschakeling van mooie rustige fietspaden door fraai bosgebied rondom Opglabbeek. Koffie en een groot stuk vlaai in boeren-horeca de Bullenschool. Prima al wordt door een enkeling de zo begeerde soep gemist, volgende keer beter.. De pauzeplaats kwam net op tijd, want het wegdek was  nat geworden van een plaatselijk gelukkig klein en kort buitje. Op een opgedroogd wegdek begon de groep van acht – twee renners kozen er eerder al voor om wat eerder huiswaarts te rijden- aan de terugweg. En die verliep soepel via Erpekom en Reppel naar Beek. Van Beek naar Stramproy, maar eerst een lekke band verwisselen. Via Moesdijk en Nederweert Eind naar de Waatskamp op hoge snelheid met de forse wind in de rug. Via de Steenoven naar eindpunt ditmaal de Goeije, waar de koffie en het pintje goed smaakt in de nieuwe mooie omgeving. Even gezellig nakaarten na een prachtig mooie rit van 130 km, ondanks de forse wind!
Een wat kleinere groep heren AB reed vanaf 13.00 uur rondje Sambeek van 110 km. De wind op kop de terugweg, desondanks een hoge gemiddelde snelheid.

Zondag 28 juni: Sjeiven Dörpel / Venray / Kinrooi.

Het was een stuk afgekoeld, maar prima weer om te fietsen, wel weer een stevige westen tot zuidwesten wind. Een goede opkomst deze morgen, een behoorlijke damesgroep, een groep heren AB van zestien en een heren B groep van elf. Later zouden zich nog een paar eenlingen bij de Heere melden. Een zevental AB heren reed de geplande tocht naar Venray van 90 km, ondanks de minder gunstige windrichting. Maar de kalender is niet opgesteld om er veelvuldig van af te wijken.
Een negental AB heren koos voor ronde Kinrooi, eveneens 90 km. Het negental heren B bekeek het Vélo-repertoire en koos een minder bekende route, namelijk die naar de Sjeiven Dörpel in Aldeneik. Bekend natuurlijk van de Vélo-tour Midden Limburg. Dat betekende veelvuldig de wind op kop tot het keerpunt en veel profiteren het tweede deel. Mooie rustige wegen, een aantal onbekende nieuwe weggetjes zaten in het parcours. In een boog om Weert heen en via Altweerterheide en Stramproy richting Belgisch grondgebied. Keerpunt is de Sjeiven Dörpel en dan volgt parallel aan de Maas een nieuw fietspad in Geistingen met prachtig uitzicht op de jachthaven en de boulevard. Via Kessenich naar Neeritter en Hunsel. Het tempo gaat langzamerhand wat omhoog, de wind zit immers mee al komt die ook vaak van opzij. Maar het harde werken van de heenweg is voorbij. Ontspannen wordt naar de Heere gekoerst na een hele mooie rit van tegen de 90 km. Al probeert een aantal op het fietspad langs de Randweg nog even de 50 aan te tikken. Hetgeen wel gelukt is overigens. Hele mooie tocht op een prima zondag.

Zaterdag 27 juni: Achel-Lozen / Meinweg / Altweerterheide.

S’ morgens was er serieuze dreiging van een buienfront dat over de provincie trok. Dus geen liefhebbers voor de lange toertocht Lommel. De buien bleven echter uit, en na de middag was het droog en er stond een meer dan stevige zuidwesten wind. Het bracht een viertal heren A op de been voor de lange versie van route Meinweg. Verder een viertal heren AB voor een ronde Altweerterheide en Molenbeersel van ruim 90 km met vertrek 13.30 uur.
Een negental heren B begon om 12.00 uur aan de geplande toertocht Achel-Lozen van 118 km. Een mooie groep om de lasten van de forse wind te delen die de heenweg de groep zou teisteren. Deze wind werd voortvarend aangepakt en de snelheid bleef op behoorlijk niveau. Het is een mooie ronde gekenmerkt door rustige landelijke wegen in het groen. Net voor Maarheeze een navigatiefoutje en dat leidde eigenlijk tot een verbetering van de route omdat de weg door Maarheeze wordt vermeden. Het pad langs het kanaal Bocholt-Herentals is een leuk extraatje en vormt meteen het keerpunt. Vanaf daar zal de wind minder hinderlijk zijn en vaak van achteren ervaren worden. Daar keek het peloton wel naar uit. In Lozen wordt even richting kerk gereden om het bekende fietscafé op te zoeken. Dat bleek inmiddels een bloemen en perkplanten business te zijn. Dus werd tegenover op het plein een gelegenheid met terras gevonden, waar de koffie en vlaai ook van prima kwaliteit was. De bediening was vriendelijk en snel en het bijvullen van de bidons gebeurde spontaan door de bedienende dames. Al vlot was de groep weer op weg en in Stramproy werd Nederland weer binnen gereden. Vanaf Nederweert-Eind ging het gas even vol open met de wind in de rug. Vanaf Heibloem ging het rustiger aan om relaxed aan te kunnen schuiven op het lonkende terras van de Siem, waar alle partijen snel genoeg aanschoven. Mooie zaterdagmiddag invulling ondanks de stevige wind.

Zondag 21 juni: Tongerlo linksom en rechtsom.

Prachtig fietsweer op zondagmorgen en dus een goede opkomst. Bij de heren AB stond Tongerlo op het programma en gezien de windrichting koos ook het B peloton voor dit keerpunt. Zeven renners uit deze groep gaven de voorkeur aan het in tegengestelde richting rijden van de route, omdat die vaak toch anders ervaren wordt, ook nu. Dat betekent dus dat vier groepen elkaar in Tongerlo gedag kunnen zeggen. Bij de in tegengestelde richting rijdende groep bleek een heuse “boeroloog” te zitten, of , zoals opgemerkt werd, was het een boer die loog? Zijn gewaskennis bleek te wensen over te laten, hij zag uien voor prei aan en maïs voor tomaten! Bovendien bleek zijn parate kennis over de bloemetjes en de bijtjes ook niet adequaat, terwijl dat toch zijn geliefde onderwerp was. Het merendeel verheugde zich op deze zondag, het was immers vaderdag en daarbij de langste dag. Genoemde vond het spijtig dat het dan ook de kortste nacht is. Tijd om het tempo wat op te voeren dus en wat meer profiterend van de wind vanaf Tongerlo komt er snel een einde aan de hele mooie toertocht van 91 km. Het terras van de Heere werd snel gevuld met fietsers en onze “boeroloog” werd aan de kamillethee gezet om enigszins te kalmeren. Hele mooie fietszondag onder de best denkbare omstandigheden.

Zaterdag 20 juni: Siebengewald-Weeze / verrassingstocht.

Een mooie zaterdag voor wat langere tochten, ideale temperatuur en niet al te veel wind, die wel veranderlijk van richting was. De heren AB groep telde elf gegadigden voor de verrassingstocht van 105 km onder voorbereiding en navigatie van Jack. Een variant op de tocht Meinweg, maar dan in tegenovergestelde richting aangevuld met een paar aanpassingen. Het veerpont in Kessel kon niet alle fietsers in één beurt mee, gezien het maximale aantal van 30. De Vélo groep zat wel bij die dertig, dus geen extra oponthoud. Tevreden, wel roodgekleurde, gezichten na afloop op het terras van de Siem. Het bleek niet door de zon, maar meer door de hoge snelheid te komen…. Mooie tocht!
Een heren B groep van acht vertrok om 12.00 uur voor de fraaie ronde Siebengewald-Weeze van 115 km. Het groepje had er duidelijk zin in en in behoorlijk tempo – wel goed te doen voor alle deelnemers – werd de wind aangepakt. Die was niet al te sterk en er kon ook veelvuldig van geprofiteerd worden. Opmerkelijk was dat de oudste van het stel er op vrijdag ook al 180 km op had zitten en op kop geen krimp gaf. Het gedeelte vanaf Siebengewald tot aan de Wellsche Hut speelt zich af op Duits grondgebied. Voornamelijk brede maar uiterst rustige wegen en het is heerlijk fietsen hier. Mooie glooiende wegen op weg naar de grens met Nederland en de hoogteverschillen leiden tot even hoge snelheden. De uitbater van de Wellsche Hut straalt in tegenstelling tot het bedienend personeel weinig gastvrijheid uit. De koffie en vlaai valt duidelijk wel in de smaak. Bidons vullen en verder voor de laatste 45 km. Even wat oponthoud als een Garmin van een stuurhouder dondert, gelukkig zonder schade. De afsluiting zoals gebruikelijk bij de Siem, nu vanwege het mooie weer en bij afwezigheid van een verjaardags-fuif wél op het terras.

Zondag 14 juni: Geijsteren / Leende-Lierop-Ommel.

Een bewolkte dag, aangename temperatuur om te fietsen en een redelijk stevige westenwind. Het bracht een damesgroep van vier op de been en twee herengroepen van twaalf. Twee groepjes heren AB reden ronde Geijsteren die op het programma stond. Een hele aantrekkelijke rit over voornamelijk rustige wegen in het buitengebied. Jammer genoeg bij een van die groepen een vervelend ongeval, een eenzijdige valpartij na even een klein momentje van onoplettendheid. De getroffene moest helaas per ambulance afgevoerd worden, we wensen hem een zeer spoedig herstel toe. Het bracht toch een behoorlijke smet op deze fietsmorgen.
De heren B groep kende gelukkig een behoorlijke opkomst en in twee groepen werd de ronde Leende-Lierop-Ommel gereden. Ook een hele mooie ronde uit het inmiddels grote Vélo-repertoire. Er werd heerlijk gekoerst en met het vooruitzicht dat de terugweg voornamelijk wind af zou zijn zat de moed er volop in. Helaas begon het ter hoogte van Leende wat te druppelen en even later gingen de hemelsluizen volledig open. Het leek in eerste instantie een kleine bui, maar die verplaatste zich niet en werd letterlijk leeg gegoten op het inmiddels onder bomen schuilende peloton. Er was geen houden aan en door en doornat werd de tocht hervat toen het ergste voorbij was. De boodschap was de kortste route naar Meijel te vinden. Echter na pakweg een drietal km was de weg zo goed als droog en bleek het inderdaad een ter plekke leeggegooide bui te zijn geweest, die de straten blank zette. Dus het inmiddels afgekoelde peloton begon weer wat moed te verzamelen en besloot de tocht gewoon af te maken. Uiteindelijk een hele aardige ronde van 93 km. Niet iedereen begaf zich met een nog nat pak naar de Heere, het merendeel wel en had een gezellige afsluiting.

Zaterdag 13 juni: Meerlo-Boekend / Gemert.

Drukkend warm na een nacht met stevige regenval, weinig wind. Omdat fietsers rijwind ervaren die hen afkoelt, is het eigenlijk een prima middag voor een toertocht. Dus een erg goede opkomst bij de heren A/AB van dertien, terwijl het aantal heren B op maar vijf bleef steken. De groep van dertien werd in tweeën gesplitst voor ronde Gemert. Een hele mooie ronde van 95 km door het Brabantse land. Het Esdonks kapelletje is altijd een markant punt in de route. Er werd gemeld dat het peloton er een wees ge-groetje had gebeden. De jongere deelnemers vroegen zich vertwijfeld af waar het over ging. Het zal dus wel een schietgebedje geweest zijn. Fietsers stoppen alleen bij lek of voor rood licht. Lek was er wel, maar dat was al op de Snoertsebaan en op de Limburgse weg, beide keren kort na vertrek. Zeer tevreden groep na afloop bij de Siem.
Het vijftal had ronde Meerlo-Boekend van 90 km op het programma staan. Kenmerkend zijn de rustige wegen buitenaf, louter landelijk gebied, met uitzondering van een stuk Boekend op de terugweg. Er werd goed doorgefietst en omdat de lasten prima verdeeld werden had iedereen lang genoeg tijd voor herstel om weer klaar te zijn voor de volgende kopbeurt. Ook hier tevreden gezichten na afloop. Men dacht even lekker uit te blazen op het terras, maar dat was volkomen bezet. Een verjaardagsfeest was daar debet aan. Binnen was echter volop gelegenheid om de dorst te lessen en wat bij te praten na een mooie fietsmiddag!

Zondag 7 juni: Soerendonk, Echt, Sterksel.

Na een ochtendbuitje waren de wegen als gevolg van de stevige westenwind ten tijde van vertrek alweer opgedroogd. Een redelijke opkomst bij de heren B van acht en die kiezen voor ronde Soerendonk gezien de windrichting. Hard werken de heenweg, wat relaxter de terugweg, mooie wegen, en prima gefietst was de algemene opvatting na afloop. Mooie 90 km tocht kan bijgeschreven worden. De heren A/AB splitsten in twee groepen. Een groep van zes reed ronde Action Echt van ruim 90 km. Kenmerkend was natuurlijk ook hier de wind en tijdig doordraaien gaf een goede lastenverdeling. Opmerkelijker was dat er driemaal voor een spoorwegovergang gewacht moest worden. Hoezo aangepaste dienstregeling?, werd opgemerkt. De mening over fietsen in een zestal was unaniem: prettig en overzichtelijk! Verder reed een vijftal ronde Sterksel van ruim 90 km. Ook waren uiteraard onze dames ook actief deze morgen. Het was overigens druk met fietsers en fietsgroepen, het lijkt duidelijk dat men de schade in de vorm van niet samen kunnen fietsen massaal aan het inhalen is. Geen wonder dat de laatste groep niet meer in de Heere paste en daarom de schitterend verbouwde uitspanning het Oranje Hotel, oftewel de Goeije koos voor hun na-kletsrondje. Op beide plekken was het goed toeven na afloop. Ondanks de stevige wind op beide dagen een voortreffelijk fietsweekend.

Zaterdag 6 juni: Rondom Weert / Soerendonk.

Een prima temperatuur op zaterdagmiddag na een regenachtige vrijdag, die overigens erg welkom was. Er stond wel een zeer stevige vlagerige wind uit westelijke en soms zuidwestelijke richting. Het bracht desondanks een behoorlijk aantal heren aan het vertrek. Twee groepen AB reden ronde Soerendonk, dat betekent de wind grotendeels vol op kop gedurende de heenweg, maar heerlijk profiteren van de rugwind vanaf keerpunt Gastel. Mooie ronde van 90 km.
Een vrij goede opkomst voor een zaterdag bij de B groep, een zevental renners begon aan een ronde iets aangepast om België nog te mijden, een ronde genaamd Rondom Weert. Eigenlijk rondje Molenbeersel zonder Molenbeersel. De aanpassing bestaat uit een rondje rondom de visvijver in Neeritter zonder in België te komen. Vandaar slingert het naar Stramproy om de route Molenbeersel of Rondom Weert weer op te pakken. Het is veel slingeren door het landschap en deze richtingsveranderingen betekenen veel afwisseling in het last hebben van de wind. Dan weer stukken wind in de rug, gevolgd door hard werken wind in. Vanaf Laar terug naar de Siem is het eigenlijk pas continu de wind in de rug en worden evenals in de andere groep snelheden van 50 en hoger aangetikt. En dat kostte minder inspanning dan 25 wind in. Een gezellige afsluiting bij de Siem na maanden van onthouding deed het peloton zichtbaar goed!