Zondag 19 januari: Liessel.

Het had net wat gevroren op klomphoogte, dus het kon wat glad zijn op de verharde weg. Dat bleek ook zo te zijn en het peloton fietsers was er op voorbereid. De dag begon prima met een zonnetje aan de hemel en niet al te veel wind. Een goede opkomst met ruim dertig heren en een groep dames. De heren vertrokken in drie groepen, een snellere groep A heren koos voor het parcours van Vlierden als keerpunt. Een grote groep van elf koos voor eerste helft Meijel, vervolgens Neerkant, Liessel en op de terugweg nog Schietberg. Ruim 50 km prima gefietst. Dan een groep van zeven die een vergelijkbaar parcours aanhield, maar die een extraatje in de planning had in de vorm van het Dennendijkse parcours. Alles lag er prima bij. Gaandeweg echter viel een aantal buitjes en met name in de Dennendijkse bossen, waar het doorgaans wat natter is, werden de paadjes toch al wat gladder en soms modderig. Gelukkig viel er niet veel water en kon het groepje zonder regen huiswaarts koersen. Tijdens de terugweg moest de senior die op kop kwam soms wat getemperd worden om iedereen in de groep te houden. Mooie rit van ruim 60 km. De afsluiting is gekend goed evenals de geserveerde soep. Prima fietsweekend!

Zaterdag 18 januari: Heldense bossen.

Het was een uitgelezen dag voor een toertocht in de Heldense bossen. Desondanks maar zeven liefhebbers en een paar heren A voor de tocht die op de kalender stond. Het zevental reed via de Snep naar de Heldense bossen, waar Jan als voorrijder werd gevraagd. Hij kent als geen ander de omgeving en weet vlekkeloos alle paadjes te vinden. Het was al een aantal dagen droog en beter dan nu komen de paadjes er niet bij te liggen, optimaal terrein dus. De Heldense bossen betekent technisch terrein en Jan deed er wat dat betreft nog een schepje bovenop. Hij leidde het groepje over alweer een aantal relatief nieuwe paadjes en daar was behendigheid vereist. Mooie singletracks en de nodige hoogteverschillen. Uiteindelijk een prachtige tocht van 55 km. De terugweg was wind op kop en dus hard werken. Een enkeling liet zien al zo goed als klaar te zijn voor het wegseizoen en voerde het tempo op kop nog wat op. Hele mooie tocht!
Een tweetal reed de parcoursen Neerkant en Liessel en kwam tevreden aanschuiven bij de Siem, evenals een deel van de A groep, die eveneens de Heldense bossen hadden gekozen.

Zondag 12 januari: Grashoek / Asten.

Voortreffelijk weer op zondagmorgen. Eerst wat bewolkt, maar al snel genoeg zou de zon volop doorkomen. Wel stond er een stevige zuidwesten wind. En volop mountainbike activiteiten in de regio. De NTFU toertocht in Asten was daar een van en een groep van zes Vélo-renners toog in alle vroegte die kant op evenals maar liefst 640 anderen. Mooie opkomst en de groep meldde dat er een aantal nieuwe aantrekkelijke gedeeltes in het parcours zaten. Het betekent tevens dat ze er meer dan 80 km op hebben zitten als ze bij de Heere aanschuiven.
Dan is er de toertocht vanuit Helden met de welluidende naam “Kweestneet det doa paedjes wore”. Ook hier prima deelname en dat was te zien in Meijel en Neerkant want gedeeltes van beide parcoursen waren in deze tocht opgenomen met een pauzeplaats bij het startpunt van de Simonshoekse route.
Dan een grote groep van maar liefst zeventien heren die gezamenlijk vertrok voor een leuke ronde die behalve Meijel en Neerkant ook de Grashoekse bossen en het Startebos opzocht. Gaandeweg viel de groep uiteen, wel beter ook, want mountainbiken in één zo’n grote groep is wel erg lastig. Zeker als er wat krachtsverschillen of behendigheidsverschillen zijn. Dat trof elkaar uiteindelijk weer bij eindstation de Heere, waar zoals gebruikelijk de routes nogmaals de revue passeren. Kort na binnenkomst van alle groepen begint het licht te regenen, maar iedereen is tijdig binnen. Mooie zondag met het NK veldrijden voor de boeg na de middag!

Zaterdag 11 januari: Heldense bossen.

Prachtige omstandigheden na een weekje met toch de nodige neerslag. De temperatuur was wat gedaald naar een graad of zes zeven met een prachtig zonnetje aan de hemel. Mooie omstandigheden dus voor een veldtoertocht. Desondanks maar negen liefhebbers in totaal. Er werd gekozen voor de Heldense bossen. In één groep ernaar toe en gaandeweg viel de groep in drie gedeeltes uit elkaar. De krachtsverschillen waren van dien aard dat zoiets gebeurt op een uitermate technisch terrein als de Heldense bossen. Opmerkelijk was het feit dat er alweer nieuwe paadjes waren ontstaan. Lijkt leuk, maar voor de lange termijn waarschijnlijk geen goede ontwikkeling. Wat zou het een zegen zijn voor mountainbikers en andere gebruikers van de bossen, als er hier een permanente route werd gemaakt. Mogelijkheden te over om een parel onder de vaste routes te maken. In elk geval hadden de negen Vélo-mannen met volle teugen genoten van het gevarieerde parcours. Hier en daar nog wat modderig, maar over het algemeen prima begaanbaar!

Zondag 5 januari: Dennendijkse bossen.

Prima omstandigheden, weinig wind, niet echt koud en het was droog, wel weinig zon. Dat beloofde toch prima parcoursen en een goede opkomst. Dat kwam uit, een tegen de dertig heren, die in drie groepen hun kilometers maakten en twee damesgroepjes. Er werd vooral gebruik gemaakt van de nabije parcoursen. Een groep van negen koos voor Neerkant, Schietberg, Liessel en Dennendijkse bossen, hun afstand op 60 km brengend en gedoseerd een tandje lichter dan de laatste tijd. Dat viel in goede aarde, het pelotonnetje was tevreden en koos na afloop het Oranje hotel als nakaart-gelegenheid. Onverwacht koos een groter deel van de fietsers toch voor de Heere, die vanaf 12.45 gereserveerd was voor de prins bekendmaking. Voordeel: een keertje op tijd thuis. Mooi fietsweekend achter de rug!

Zaterdag 4 januari: Schadijkse bossen.

Goede omstandigheden op zaterdagmiddag, een stevige wat frisse westenwind, maar toch nog relatief zacht weer voor januari. Het bracht negen liefhebbers op de been voor de tocht op de kalender : Schadijkse bossen. De heenweg via de Belgenhoek en Mariapeel om na ongeveer 20 km de mooie MTB route van de Schaak te bereiken. Een enkeling moet nog een jasje uit doen, maar het pelotonnetje is niet te houden. Er wordt stevig gekoerst en al snel valt de groep uit elkaar. Dat is geen enkel probleem, iedereen weet dat er aan de finish hergroepering plaats vindt en dan is het ook wel net zo plezierig om in eigen tempo het bijna 20 km lange parcours te bedwingen. Maar het is normaal dat uit een soort competitiedrang iedereen zo goed als alles uit de kast haalt om een goede tijd neer te zetten. Het parcours ligt er mooi droog bij. De eerste vijf km is het pad toch beduidend hobbeliger dan gebruikelijk. Er zijn ofwel werkzaamheden uitgevoerd of het parcours is te intensief bereden onder slechte omstandigheden, waarschijnlijk het eerste gezien her en der wat houtkap. Na het gedeelte met de technische klimmetjes wordt het beter al is het aantal flinke remgaten net voor bochten ook toegenomen. Dat betekent dubbel uitkijken en het haalt de snelheid soms wat onderuit. Uiteindelijk komt elke renner vrij snel aan de finish en heeft met volle teugen van dit pareltje onder de permanente routes genoten. De terugtocht met de stevige wind op kop staat de groep te wachten en opmerkelijk is dat het sterke duo op kop wordt gevormd door de jongste en oudste aanwezige, een lijftijdverschil van tegen de 40 jaar! Puik werk mannen, want er wordt ondanks de wind stevig gereden. Een hele mooie fietsmiddag van 61 km wordt bij de Siem afgesloten. De A groep komt even later binnen en hebben de Heldense bossen gekozen, die er prima bij lagen. Dan nog een tweetal dat koos voor Liessel en een paar eenlingen, waaronder zelfs al een met de racefiets die voor de weg had gekozen. Goed begin van het nieuwe jaar!

Dinsdag 31 december, oudejaarsdag: Oliebollentocht.

Eigenlijk is de enige echte Oliebollentocht die van Someren. Daarom stond dan ook een negental klaar om vanaf 8.00 uur richting Someren te rijden voor de jaar afsluitende toertocht van 45 km. Inclusief heen en terug betekent dat toch tegen de 90 km. Geen kleinigheid en tevreden renners na afloop.
Het merendeel echter vertrok op het geagendeerde tijdstip van 9.30 en het was druk. De omstandigheden waren dan ook prima. Wel iets vochtig, maar er was geen regen en weinig wind. Vier groepen werden het, een damesgroep en drie herengroepen. De snellere mannen reden Neerkant Liessel en Meijel. Zo ook ongeveer een heren B groep van dertien gegadigden. Een groep van acht koos voor de versie redelijk gelijk aan de tocht Méél by Day, Grashoek, Neerkant en Meijel dus.
De traditionele oliebollen van de Sjutterrij lonkten en tegen de klok van twaalven was het merendeel present in de kantine van de brandweerkazerne. Chris speelde zijn rol als gastheer voortreffelijk en voorzag elk van koffie, thee, oliebollen, glühwein of een pilsje. Er werd gezellig nagekaart en teruggekeken op een voortreffelijk fietsjaar. Ook werd er alweer vooruitgekeken naar wat 2020 ons op fietsgebied gaat brengen.
Mooie afsluiting, Chris erg bedankt voor de gastvrijheid!

Allen een gezond en veilig fietsjaar toegewenst!

Zondag 29 december: Grashoek / Liessel.

Volle bak op zondagmorgen, het was koud, het vroor nog een paar graden, weinig wind, dus prachtig weer voor mountainbikers. Een grote A groep en een heren B groep van dertien reed zo ongeveer de versie van Méél by Day. Naar verluidt lag alles er prima bij.
Een groep heren van acht koos voor Meijel, Neerkant, Liessel en Schietberg. De paadjes van Liessel waren mooi aangereden tijdens de Uilentocht. De overige tracks lagen er ook perfect bij. De Heere was druk bezet na afloop waar de renners onder het genot van het bekende soepje en een drankje nog wat na konden “buurten”. Prima zondag. Het jaar zit er bijna op, de oliebollentocht nog !

Zaterdag 28 december: Oostappen / All tracks.

Een schitterende zaterdag na een nachtje met wat vorst, volop zon en nauwelijks wind. De heren A groep maakte van deze gelegenheid gebruik om alle vaste tracks in de omgeving te fietsen. Maar liefst negen man gingen de uitdaging aan en die is niet mis. Meijel, Neerkant, Dennendijk, Schietberg, Liessel, Vlierden, Bakelse bossen en Zandbos Deurne. Een prima pauzeplaats in zaal Thijssen in Vlierden voor koffie met vlaai. In totaal 125 km op de tellers, voorwaar geen kleinigheid mannen !
Dan na de middag, ondanks het fantastische zonnige weer maar vijf liefhebbers aan de start. Er werd gekozen voor de parcoursen van Meijel, Neerkant, Liessel, Schietberg en Oostappen. In totaal tegen de 70 km en heerlijk gefietst onder de best denkbare omstandigheden. Al was het toch op enkele plekken wat glibberig na de nachtelijk regen van donderdag op vrijdag. Dat betekende dan ook drie van de vijf een stuurfout, gelukkig allemaal zonder gevolgen.
Gezien de korte tijd die over was een snelle koffie bij de Heere, waar de A groep van hun all-tracks tocht aan het nagenieten was. De reden van de  wat lagere opkomst werd later duidelijk, een zestal heren bezocht de Uilentocht, de nightbike versie van Liessel. Hele aardige tocht over prima paden, met een totaal van 170 inschrijvingen. Een prachtige zaterdag!

Donderdag 26 december / Tweede Kerstdag: Leudal / Vlierden.

Tweede Kerstdag staat traditiegetrouw de toertocht in Haelen, de Leudaltoertocht op het programma. Een tiental gegadigden vertrok dan ook om 8.00 uur naar Haelen om deze 45 km lange toertocht te rijden. En ze waren beslist niet alleen. In totaal ruim 900 inschrijvers werden er geteld deze mooie morgen. Het is dan ook een zeer fraaie tocht, gekenmerkt door veel afwisseling, leuke hoogteverschillen en prima georganiseerd. Het gebied leent zich bij uitstek voor een mooie tocht. Bovendien is het een aantrekkelijke dag om te fietsen als het weer meewerkt. De kerstdis moet verbrand worden en het merendeel van de fietsers wil het binnen zitten verbreken middels een lekkere winterse toertocht. Dus, ondanks links en rechts wat modderige gedeeltes een tevreden pelotonnetje na afloop.
Verder stonden er om 9.30 uur zestien heren aan het vertrek die de voorkeur gaven aan de wat meer tegen weersinvloeden beschermde tracks in eigen omgeving. Ook wat voor te zeggen. De groep werd in tweeën verdeeld. Een groep koos voor Neerkant en Liessel en daar was het prima koersen. De andere groep van acht besloot behalve de parcoursen ook die van Vlierden erbij te nemen en zodoende hun totaal op ruim 67 km bracht. Neerkant was zondermeer perfect, ook Liessel was op een enkele plas na prima begaanbaar. Het verbindingsstuk naar Vlierden kent een gedeelte waar het wat natter is, maar er is voldoende ruimte om de plassen te ontwijken. Verreweg het grootste deel van Vlierden is prima. Enkele gekende stukken zijn wat modderig, maar dat mag geen naam hebben. Even wat gas terugnemen om een enkeling, die het wat lastig heeft na de zware kerstdis, wat te laten herstellen. De terugweg over de verharde weg wordt bescheiden gestart, maar gaandeweg gaat het tempo weer omhoog. Zonder noemenswaardige problemen wordt na twaalven de Heere bereikt, eigenlijk tegen beter weten in. Die zou immers gesloten zijn, maar je weet maar nooit…..
En inderdaad, volop fietsen voor de deur en er brandt licht. Henk was bezig met opruimen, was eigenlijk gesloten, maar dacht: die paar wielrenners kan ik wel aan. Even later ruim dertig dorstige fietsers die hij in zijn eentje moest bedienen. Die konden zijn hulpvaardigheid wel waarderen en sloten aldus nog een hele mooie morgen gezellig af. Henk bedankt!