Zondag 8 maart: Meerlo / Liessel.

Een stevige ietwat frisse zuidwesten wind op zondagmorgen en een vertrektijdstip van 9.00 uur. Daaraan gaven een twintigtal heren gehoor en een klein groepje dames. Lag er een verband met de groepsgrootte van deze laatstgenoemde met het gegeven dat er geen koffie en vlaai was? Enfin, de herengroep werd in twee gelijke delen opgesplitst en begon vol goede moed aan de geagendeerde toertocht met als keerpunt Meerlo. Dat betekent een relaxte heenweg met de stevige wind in de rug. In het begin scheen het zonnetje, echter al snel kreeg de bewolking de overhand en nam de wind ook nog in kracht toe. Dat beloofde hard werk voor de terugweg en naarmate dat keerpunt dichterbij kwam werd het wat stiller in het peloton, wetende wat er te wachten stond. De Maas kwam in zicht bij Blitterswijck en was uitermate breed hier. De waterstand was erg hoog en dat was duidelijk in het landschap zichtbaar. Vanaf Blitterswijck was de wind dus een geduchte tegenstander, maar door het kopwerk goed te delen werd ook deze tegenstander uiteindelijk verslagen. Het laatste deel vanaf Evertsoord een sterke kopman die de groep prima richting de Heere voerde. De tweede groep was iets later binnen vanwege tweemaal lek.
Dan was er een groep van negen heren die nog de voorkeur gaf aan de mountainbike, ook wat voor te zeggen gezien de forse wind. Of zou het vertrektijdstip van 9.00 uur te vroeg zijn geweest voor deze mannen? Men koos voor de parcoursen van Neerkant en Liessel en op de terugweg Meijel nog voor de helft. Ook hier een tevreden groep na afloop. Het wegseizoen is prima begonnen met een sterke opkomst op zaterdag en dus een groepje dat op zondag nog geen afscheid wilde nemen van het veldwerk.

Zaterdag 7 maart: Opening wegseizoen.

Het was prima fietsweer deze zaterdagmiddag met de openingsrit van het wegseizoen op de diverse toerkalenders van de vereniging. Een mooie voorjaarszon aan de hemel, wel een wat frisse zuidwesten wind, maar aangenaam om te fietsen, er is immers ruim keuze in prima fietskleding ter bescherming. Dus een goede opkomst van negen dames en dertig heren. Er was bij de heren geen A groep te bekennen, wel een grote AB groep en een behoorlijke B groep. Een vijftal B heren besloot aan te sluiten bij de AB groep voor ronde Belgische Kempen kort plus. Vandaar twee groepen van negen die de korte versie van de Vélo-tour van dit jaar besloten had te rijden. Om toch aan gewenste kilometers te komen was er een stuk aan gepland op Belgisch grondgebied rond Kinrooi. Mooie rustige goede wegen, al zit er op weg naar Stramproy  wel een stukje smal fietspad in. Gewoon achter elkaar fietsen en even uitkijken bij een hekje. De wind steeds op kop gehad betekende stevig kopwerk, maar vanaf het keerpunt ging de snelheid omhoog op naar de Siem voor koffie en vlaai. Mooie rit van 84 km, Vélo-tour waardig gekeurd!
Een heren B groep reed ronde Swolgen van 88 km en had dus op de terugweg de wind van voren en was nauwelijks later terug bij de koffie en vlaai dan de AB groepen, dus ook hier een voortreffelijke openingsrit. De damesgroep telde negen liefhebbers voor ronde Geistingen, al had een enkeling geen flauw idee waar ze geweest waren en gaf aan volkomen op de navigator te vertrouwen. Het was kort na aankomst een drukte van belang en het bleef nog een tijdje gezellig tijdens de afsluiting van de openingsritten. Mooi begin!

Zondag 1 maart: Hunsel / Liessel.

Nog meer wind op zondagmorgen dan op zaterdag. Maar wel droog en buienradar gaf een kans op lichte regen vanaf pakweg 11.30 uur. Gegokt werd dat de stevige wind de bui wel zou doen overwaaien. Dus een zestiental heren op de wegfiets, terwijl een negental nog de voorkeur gaf aan het bos. Dat negental koos voor de routes van Neerkant, Liessel en Schietberg. De paden lagen er acceptabel bij, al is wel duidelijk dat Neerkant het water steeds minder goed verwerkt, bij gebrek aan onderhoud door onze buren, jammer!
De wegfietsers verdelen zich in ongelijke groepen, eigenlijk was dat niet echt de bedoeling, maar gedane zaken nemen geen keer. Het vijftal dat de kleinste groep vormde maakte er geen probleem van, bleek na afloop. Dus een groep van elf heren en die kozen voor de route Hunsel, die via Ittervoort en het Leudal terug naar Meijel loopt. Een hele mooie rit, waarbij vooral de kopmannen het zwaar hadden tegen de forse wind, maar waar ook wel weer geprofiteerd kon worden op de terugweg. Mooie rit dus van ruim 75 km en goed gegokt, want het bleef immers droog. Alle groepen en een enkele eenling kwamen samen bij de Heere voor de gekende afsluiting van een beter dan vooraf verwacht fietsweekend. Volgende week zaterdag opening van het wegseizoen en dat betekent vertrek vanaf dat moment op zondagmorgen om 9.00 uur!

Zaterdag 29 februari: Echt.

Een onstuimige maar droge zaterdagmorgen. Terwijl eigenlijk de afsluiting van het winterseizoen op het programma stond koos een groep van zeven heren ervoor om s’ morgens een tocht op de weg te maken, aangezien na de middag er regen zou komen. Om die reden was ook de afsluiting met koffie en vlaai al in een eerder stadium afgelast.
De omstandigheden voor de middag waren echter nog prima, met dien verstande dat een forse zuid zuidwesten wind het de fietsers behoorlijk lastig maakte. Er werd gekozen gezien de windrichting voor ronde Echt. Dat betekent de heenweg de flinke wind op kop en na het keerpunt kon de groep vaak profiteren van de wind in de rug. Al bleef het soms lastig met de wind van opzij en vaak was die wind zeer vlagerig. De temperatuur echter was uitstekend voor de tijd van het jaar, aan de zachte kant zelfs. Het landschap tekent duidelijk de sporen van de laatste natte weken. De weg is droog, dus voor de renners geen probleem. De natuur vaart er wel bij, de grondwaterstanden zijn immers weer op peil in de regio. Op kop wordt prima rondgedraaid om de lasten zo gelijk mogelijk te verdelen. De fietsbrug over de stuw in Linne blijkt gesperd, dus via een omweg naar de brug over de Maas in Maasbracht om de route na de sluis weer op te pakken. Via Neer, Kessel en Helden naar de muur van Egchel. Bij de Heere wacht de koffie en de tellers staan bijna op 100 km, een mooie afstand al zo vroeg in het seizoen.

Zaterdag 22 februari: Oostappen.

Veel wind maar droog op carnavalszaterdag. Een drietal heren maakt een wegtocht ondanks de forse wind. De temperatuur kan eigenlijk ook wel en dan is er best wel iets voor die keuze te zeggen.
Een meerderheid echter gaf de voorkeur de beschutting van het bos op te zoeken al bevat hun keuze ook een aantal onbeschutte kilometers over verharde weg. Dat zijn immers de verbindingstukken, want er wordt gekozen door het zevental mountainbikers voor de routes van Meijel gedeeltelijk, Neerkant, Liessel en keerpunt Oostappen. De tracks liggen er ondanks de forse regen van donderdag goed bij, met uitzondering van hier en daar wat plasjes. Tevreden gezichten na een puike MTB tocht van 67 km. Een paar om uiteenlopende redenen einzelgängers die ook het bos opzochten maken het groepje nakaarters bij de Siem compleet. Hier is de sfeer van het voor de deur staande feest van vasteloavend al enigszins te proeven. Volgende week afsluiting van het winterseizoen!

Zaterdag 15 februari: Bakelse bossen /Schadijkse bossen.

De winterkalender nadert zijn einde, het weer was er al naar deze zaterdag. Het zou dertien graden worden ondanks een stevige wind, die wel uit zuidelijke soms wat zuidwestelijke richting kwam. Dat betekende de eerste korte broek onder de mountainbikers. Aan de oproep voor de op de kalender staande lange toertocht van de heren B naar de Bakelse bossen gaf een vijftal gehoor. Uitstekende omstandigheden dus en om 10.00 uur vertrekken. Eerst Neerkant, vervolgens wind af naar Liessel en intussen een stukje Dennendijkse bossen meepakkend. Een op het parcours gewaaide boom is nog niet opgeruimd en dat betekent letterlijk kruip door sluip door om het pad terug te vinden. In Liessel, evenals Neerkant trouwens, prima singletracks die het water uitstekend hebben verwerkt, behoudens een enkel plasje waar ruimte genoeg is om die te vermijden. Snel genoeg bereikt de groep de bossen van Vlierden en hier zijn de gevolgen van de storm afgelopen weekend ook nog zichtbaar. De takken en takjes hinderen nauwelijks, een stevige omgewaaide boom des te meer. Ook hier nog werk aan de winkel, tja niet elke vereniging heeft zo’n betrouwbare bosploeg als TWC de Vélo, dat is wel duidelijk. Verder loopt Vlierden trouwens prima, geen centje pijn. De verbinding naar de Bakelse bossen wordt gebruikt om de inwendige mens wat te versterken, die energie zal nodig zijn voor het vervolg! De route van Helmond is de kers op de taart, een geweldig mooi parcours en het is de moeite waard om dat heel eind ernaar toe te fietsen. Tot hier is een mooi gelijkmatig en voor iedereen goed vol te houden tempo gehanteerd, maar in dit bos gaan alle remmen los. Het is ook de beste manier om van dit parcours te genieten. Heerlijke goed lopende kombochten op een uitmuntende ondergrond maken het rijden van dit parcours tot een feest en je hebt gewoonweg geen tijd om de benen te voelen. Dat komt later wel en die voorspelling kwam uit. De terugweg naar Vlierden is ook nog interessant want het loopt over een smal kronkelend heuvelachtig paadje in een naburig bosje. Vlierden deel twee en op naar Liessel, waar de gevolgen van de storm netjes opgeruimd zijn. Men was het erover eens geen pauze in te lassen, ondanks dat die op de kalender weergegeven was. Twee volle bidons zou net genoeg blijken te zijn. In Neerkant moet de rest de meeste sterke renner, die ook nog het kopwerk vanaf Liessel voor zijn rekening nam, laten gaan in de finale versnelling. Een heerlijke tocht van 92 km wordt in de serre van het Oranje hotel afgesloten en daar was het goed toeven! Een pracht van een zaterdag zo tegen het einde van het winterseizoen.
De heren A groep zou na de middag de Schadijkse bossen aandoen en dat parcours lag de dag ervoor er al uitmuntend bij aldus een der B fietsers van de Bakel gangers. Dan tenslotte nog een groepje dat ondanks de stevige wind een tocht op de weg volbracht.

Zondag 9 februari: Toertocht Liessel / Grashoek.

Terwijl de zuidwesterstorm Ciara, resulterend in code oranje in Nederland, in kracht begint toe te nemen wil een gedeelte van het Vélo-peloton toch nog even fietsen op zondagmorgen, mits het verantwoord is.
En dat was het nog s’ morgens. Een groep van elf besloot niet ver van huis te gaan met in het achterhoofd dat als de wind te fors zou worden men snel thuis is. Het werd een sinds dit seizoen bekend rondje, namelijk Grashoek. Dat betekent dat de opening in het Startebos ligt, gevolgd door de verbinding over de twee bruggen naar de bossen in de Belgenhoek. Omdat het droog is en er de laatste tijd wat meer gefietst wordt, zijn de paden nu prima begaanbaar en Johan leidt de groep vlekkeloos door de Grashoekse bossen. Uitsmijter is de hele mooie puckelpistse langs de Helenavaart, waar in een ver verleden een der Vélo fietsers zelfs in duikelde. Stevige wind als de groep over verharde weg naar de Neerkantse bossen koerst om het parcours aldaar te nemen. In tegenstelling tot afgelopen woensdag ligt het er nu bijna perfect bij. Desondanks gaat er eentje onderuit wegens spoorvorming. Had, hier moet even met de schop wat bijgewerkt worden ! Gelukkig zonder gevolgen en men kan weer verder. Het pad langs de Aa betekent vol de wind op kop en een paar sterke mannen houden de rest enigszins uit de wind. In de Simonshoekse bossen ligt in het begin al meteen een omgewaaide boom op het parcours, dus uitkijken geblazen. De wind is inmiddels dan ook in kracht toegenomen. Het tempo gaat omhoog en nog eenmaal tegen het einde moet nogmaals van de fiets gestapt worden wegens een omgevallen boom. Het wordt dan de hoogste tijd het bos te verlaten en de koffie op te zoeken na een voortreffelijke rit van tegen de 50 km. Even later keert een zichtbaar vermoeid vijftal terug van de toertocht in Liessel met 85 km op de tellers. Het vijftal was vroeg weg en had weinig last van de meute. Het parcours liep nu ook over de Zandbos in Deurne en in die contreien bevond zich nu ook de pauzeplaats. Mooie toertocht en vooral erg hard werken tegen de wind in naar huis, puik werk mannen !
Een vooruitzicht voor de bosploeg: veel zaag- en ruimwerk komende week, de verwachting is diverse gevallen bomen gezien de staat van sommige bomen, helaas.

Zaterdag 8 februari: Schadijkse bossen / Kleine ronde Belgische Kempenroute.

Geen winterweer, temperaturen van boven de tien graden. Dat betekent meer fietsers op de been dan de laatste weken. Voor beide opties, wegfiets en mountainbike, is wat te zeggen. Een elftal heren voor de mountainbiketocht in de Schadijkse bossen en een negental voor de verkenning van de kleine ronde Belgische Kempen. De mountainbikers troffen een prima parcours aan en hun afstand bedroeg ruim 60 km bij terugkomst aan de koffie bij de Siem.
De kleine ronde is straks tweede paasdag de korte versie van de Vélo-tour en diende verkend te worden. Maar voor vertrek eerst een gloednieuwe fiets bewonderen van een der deelnemers. Snel genoeg na vertrek al lek, een punaise op het fietspad was de boosdoener. Vanaf Meijel via Caluna en de Hollander naar de Leveroysedijk. Mooi buitengebied en rustige wegen om tussen Grathem en Kelpen de A2 en het kanaal over te steken. Na Hunsel naar de visvijver Heioord en even later wordt de verbinding gelegd naar de terugweg die via Stramproy gaat. Een heel mooi gedeelte in België op weg en na Molenbeersel. Westelijk van Stramproy naar Moesdijk en dat betekent verlost van de toch wel stevige wind op kop. Via Roeven naar Nederweert Eind om over de Waatskamp weer terug naar Meijel te koersen. Hier wordt de ruim 78 km lange rit afgesloten samen met de mountainbikers. Een heerlijke wegtocht en zoals verwacht ook een tevreden mountainbike groep. De voorspelde regen bleef uit, dat was een duidelijke meevaller.

Zaterdag 1 februari: Sterksel.

Het had zo’n 12 mm geregend vanaf s’ nachts tot laat in de morgen. Dat zou betekenen dat de omstandigheden in het bos niet al te best zouden zijn. In het kader van “leave no trace”, werd geopperd om na de middag een rit op de weg te rijden. Een zevental gaf hieraan gehoor en reed met de klok mee ronde Sterksel. Er stond een stevige westenwind, soms zuidwest, maar in elk geval krachtig. Af en toe kwam de zon door en was het prachtig. Veelal was het bewolkt en tegen het einde dreigde het zelfs wat te gaan regenen, maar gelukkig bleef het uiteindelijk droog. Het was niet koud, zelfs zeer zacht voor begin februari. Dus een uitermate tevreden pelotonnetje na afloop bij de Siem, na een heerlijke tocht van 78 km.  Een viertal mountainbikers zat net aan de koffie en had voor Meijel, Neerkant en Liessel gekozen. Het onderhoudswerk aan de baan in de Simonshoekse bossen werpt wel degelijk haar vruchten af, hier was het immers prima begaanbaar. Een enkel plasje water, maar daar kon langs gefietst worden. Verder geen modder van betekenis. Neerkant kende duidelijk meer minder goede gedeeltes, maar werd nog acceptabel gevonden. De route in Liessel, die er toch ook om bekend staat dat er veelvuldig onderhoud gebeurt, viel ronduit tegen en daar waren toch de nodige slechte stukken. De terugweg moest het viertal hard werken tegen de forse wind.
Dan kwamen van de A groep nog twee individuele fietsers binnen, eentje had de Heldense bossen als territorium opgezocht en daar viel het ook niet mee, terwijl een ander de 70 km gravelrit had volbracht die op de kalender stond.

Zondag 26 januari: Grashoek / Liessel.

Het was nog wat grijs bij vertrek, maar droog en frisjes. Maar het zou snel beter worden waren de voorspellingen en de zon liet zich dan ook snel genoeg zien. De temperatuur steeg zienderogen en het werd een geweldig voorjaars aandoende morgen. Achttien heren en een groepje snellere A mannen aan het vertrek, evenals een damesgroep. De groep van achttien werd in tweeën gedeeld, een groep van acht en een groep van tien. Nog steeds vrij grote groepen voor mountainbike-begrippen. Maar het liep bij beide groepen zonder problemen. De groep van tien koos voor de uitermate bekende, maar niet minder mooie, variant van Neerkant, Liessel, Schietberg. Zoals een dag eerder prima paadjes, mogelijk nog wat beter zelfs.
Het achttal gaf de voorkeur aan een combinatie van wat authentieker veldwerk en de wat gelikte paden. Dus werd zo’n beetje de versie van Méél by Day gekozen met wat kleine aanpassingen. Beginnen in het Startebos, waar toch een paar leuke paadjes te vinden zijn. Vervolgens via de mooie puckelpiste naar de Belgenhoek. Maar eerst werd gecheckt of er geen kans was de trialrun sporters tegen te komen. Dan immers zou een alternatief gekozen moeten worden. De kust bleek veilig en het voelde goed om dit mooie paadje langs de Helenavaart weer eens te ervaren. Jammer genoeg moest er eentje huiswaarts door een gebroken zadel. Vervolgens werd het pad in de Grashoekse bossen gereden en dat betekent toch wat meer natuurlijke hindernissen. Langs het Deurnese kanaal naar de Heitraksche Peel om daarna de route van Neerkant te rijden. Het finale gedeelte speelt zich af in de Simonshoekse bossen, waar de groep de renner met zijn zadelprobleem weer ontmoette, deze keer voorzien van een nieuw zadel. Die moest zijn energie nog even kwijt op het laatste deel en de snelheid ging nog even fors de hoogte in voor de laatste pakweg 4 km. Hele mooie tocht van 50 km. De Heere was het eindstation voor behalve de fietsers ook voor de trialrun atleten en de wandelaars, dus volle bak. Het duurde even voor de rust was weergekeerd en iedereen een zitplaats had gevonden om nog even na te kaarten. Mooie zonnige zondag!