TWC de Vélo Tour- en Wielerclub de Vélo uit Meijel

13feb/18

Zaterdag 10 februari: Liessel.

Een wat grijze zaterdagmorgen na een korte vorstperiode. De vorst was net niet hevig genoeg om de schaatsliefhebbers tevreden te stellen. Maar het zou wel betekenen dat het bos er prima bij zou liggen en dat bleek te kloppen. Na de middag klaarde het snel op en scheen vanaf vertrek de zon en nam de wind wat toe. Ideale omstandigheden voor de ATB liefhebbers. Desondanks maar een tiental gegadigden aan het vertrek op deze zaterdag. Carnaval is uiteraard hier ook debet aan, menig fietsliefhebber gaf acte de presence bij een van de vele activiteiten in de regio, en voor die leden dus geen rood en geel alleen, maar een extra groene tint erbij. Ook goed, overigens. Al werd later ook gesuggereerd dat vermoeidheid na een intensief seizoen ook wat mensen thuis liet blijven. Dat lijkt mee te vallen.
Dan de fietsers, twee groepen, een heren A groepje en een heren B groepje. De B mannen reden een deel Meijel, Neerkant en Liessel, terwijl de heren A ook het Meijelse parcours er nog volledig bij nam. Zoals gebruikelijk tevreden mannen na afloop en even nog, voor het feestgedruis los barst, een afzakkertje bij de Siem. Ondanks de grijze wat miezerig aandoende morgen een prima sportieve middag.

Gearchiveerd onder: verslagen Geen reacties
28jan/18

Zondag 28 januari: Liessel /Vlierden / Vélo-tour Midden Limburg.

Het was een wat grijze morgen en het had een mm geregend gedurende de nacht. Geen probleem voor de diverse parcoursen in de omgeving. De opkomst deze morgen lag even boven de vijf en twintig.
In diverse groepjes werd het nodige ATB werk verricht. Een groep van acht heren A reed Meijel – Neerkant – Liessel in naar verluidt stevig tempo.
Heren B werden verdeeld in een aantal groepjes en reden een vergelijkbaar parcours, terwijl een groepje van vijf ervoor koos ook Vlierden er nog aan te plakken.
Drie heren gaven, ondanks het iets natte wegdek, de voorkeur aan de wegfiets en reden de korte versie van de Vélo-tour Midden Limburg van 70 km. De wind was behoorlijk, maar het drietal kon deze last gelijkelijk verdelen en genoot volop van hun wegkilometers. De temperatuur was dan ook best aan de hoge kant, dus van kou geen sprake. Al deze groepen en groepjes kwamen na afloop bij elkaar bij de Heere, waar zoals gewoonlijk de geserveerde soep prima smaakt. Nog even nakaarten en een goed geslaagd fietsweekend kan weer bijgeschreven worden.
Trouwens, voor de spinning liefhebbers bij SportHelden: komende woensdag en donderdag is er geen spinnen wegens werkzaamheden in de spinningzaal !

Gearchiveerd onder: verslagen Geen reacties
28jan/18

Zaterdag 27 januari: Bakelse bossen / Leudal.

Prima omstandigheden deze zaterdag. Het was droog evenals voorgaande dagen. Wat zacht voor de tijd van het jaar en naarmate de dag vorderde een zonnetje aan de hemel dat het geheel nog eens opfleurde. Kortom, geweldige omstandigheden voor een wat langere ATB tocht. Al zou een rit op de weg ook prima zijn geweest. Een enkeling dacht daar ook zo over, maar het merendeel besloot dat het toch te vroeg was om de dikke banden te verlaten.
Dus al om tien uur s’ morgens een groep van twaalf heren B aan het vertrek voor de lange tocht naar de Bakelse bossen. Eerst de eerste helft van het Neerkantse parcours, vervolgens een verbinding naar de Liesselse bossen, die bestaat uit een stuk verharde weg van pakweg vijf km. Ook hier is het parcours vrijgemaakt van de omgewaaide bomen. Een hele klus is dat geweest, gezien het aantal en de omvang van sommige. De sporen van het kraantje dat ingezet was, waren nog zichtbaar. Maar het parcours is vrij en het loopt gesmeerd. Na een korte verbinding komt de altijd mooie route van Vlierden in beeld. Ook hier het inmiddels bekende beeld na de storm, en ook hier is alles netjes verwijderd. Wel liggen er nog hier en daar dode takken op de baan, maar daar hebben de fietsers weinig last van. In het tweede deel zou later blijken dat er na het opruimen nog bomen gevallen waren en de groep soms van de fiets moest. Kers op de taart is toch echt wel het parcours van ruim 10 km in de Bakelse bossen, zonder de andere trajecten te kort te doen. Hier waren plaatselijk extreem veel bomen geveld, maar ook alweer netjes geruimd. Het parcours loopt als een speer met de vele kombochten, die door de ATB-ers gebruikt kunnen worden om snelheid te verhogen. Er is maar een klein aantal, waar de remmen nodig zijn. Fraaie heuveltjes die je twee en soms zelfs drie maal moet bedwingen. Er is optimaal van het terrein gebruik gemaakt. Ook het onderhoud van de route is in een woord fantastisch. Hulde aan de vutters en pensionados die er elke week weer voor zorgen dat de ATB-ers vol plezier hun ei kwijt kunnen op dit soort trajecten. Op de terugweg wordt deel twee van Vlierden aangepakt en bij de Bikkels is een pauze voorzien. Het duurt even voordat de soep geserveerd kan worden, maar voldaan pakt de groep het resterende deel op. Liessel deel twee loopt lekker, ook het gedeelte langs de A67. Neerkant wordt afgemaakt en op naar de afsluiting bij de Siem. Een tweetal heren A had dezelfde ronde van 92 km opgepakt vanaf 12.00 uur en sloot ook uiterst tevreden aan bij het gezelschap. Dat deed ook een drietal heren A dat om half twee vertrok voor hun ronde Leudal. Hier waren de bredere paden vrijgemaakt van gevallen bomen. Echter de smallere singletracks lagen nog bezaaid met gevallen hout en het drietal werd veelvuldig gedwongen af te stappen. Op de terugweg lag Kirkelsberg er prima bij en dat maakte een en ander wel goed. Hele aardige rit van ruim 65 km voor dit drietal. Een wegrenner die genoeg had van het ATB werk, maar wel in zijn eentje de toch wel behoorlijk wind alleen moest verteren,  sloot ook nog aan voor de gezellige afsluiting.

 

Gearchiveerd onder: verslagen Geen reacties
21jan/18

Zondag 21 januari: Meijel-Neerkant / Sterksel.

De storm van de voorgaande donderdag had zijn sporen nagelaten in de bossen. Zo ook in de Simonshoekse bossen, waar toch pakweg veertig bomen over het parcours gevallen waren. De bosploeg was op vrijdag al in de weer geweest met zagen en opruimen. Aan de oproep om zaterdagmorgen mee te helpen gaven vijftien fietsers gehoor en vol enthousiasme werd het karwei geklaard. Een ludieke opmerking van Chris Basten hielp mee om de moed erin te houden: “Piet veel Stammen!! “. Zaterdagmiddag begon het te regenen en kwam er van fietsen niet veel terecht. Dank aan de bosploeg en aan de helpers van zaterdagmorgen. Het parcours lag er weer geweldig bij.
Op zondagmorgen een beperktere opkomst dan gebruikelijk. Het weer was dan ook niet best geweest. Donderdag storm, veel regen gedurende de voorgaande dagen en dan nog de ruim vier mm op zaterdagmiddag. De algemene verwachting was dat het behoorlijk modderig zou zijn in het bos. Dat verklaarde waarschijnlijk het aantal afwezigen. Toch een veertiental ATB-ers aan de start en een viertal koos voor de wegfiets. Bovendien had de damesploeg evenals een aantal heren voor de wandelschoenen gekozen, waar ook veel voor te zeggen was. Een jonge ATB-er was zelfs in korte broek en bleek daar geen last van te hebben. Het was rond het vriespunt en de wegen waren nat en plaatselijk glad als gevolg van bevriezing. Echt verraderlijke omstandigheden. Dat bleek al voor vertrek toen een ATB-er onderuit ging op het plein, zonder gelukkig schade op te lopen. Dat was voor iedereen een sein extra voorzichtig te zijn. Met name de wegrenners, want voor hen leek het risico het grootst met de smalle gladde bandjes.
De ATB-ers werden verdeeld in twee groepen en reden hetzij tweemaal Neerkant en eenmaal Meijel, of tweemaal Meijel en eenmaal Neerkant. Al snel werd duidelijk dat van modder weinig sprake was. Zowel Meijel als Neerkant had het water goed kunnen verwerken. Geen enkel probleem dus voor de renners. Wel een probleem was de plaatselijke gladheid op de verharde weg. De renners hadden volop grip in het bos, maar eenmaal op de verharde weg werd die grip soms verloren en dat leidde tot enkele duikelingen. Ondanks dat de renners er op waren voorbereid. Echt verraderlijk dus. Gelukkig weinig persoonlijke schade, die beperkt bleef tot een kapotte broek of shirt en wat krassen. In Meijel was de baan op zaterdag al volkomen vrij gemaakt van gevallen hout. In Neerkant was men op zondagmorgen tijdig bezig hun mooie baan vrij te maken en daar konden de Vélo-fietsers optimaal van profiteren.
De vier wegrenners reden een van de versies rondje Sterksel met de klok mee. Vooral het eerste uur uiterste voorzichtigheid met de verraderlijke gladheid in gedachten. Aangepaste snelheid en stapvoets door de bochten. De zon deed voortreffelijk haar best en na pakweg een uur was de ergste dreiging verdwenen. De snelheid kroop wat omhoog en het was heerlijk fietsen onder deze omstandigheden. Goed gekleed tegen de lagere temperaturen, weinig wind en de in kracht toenemende zon waren de ingrediënten voor een prima zondagmorgentocht van tegen de 70 km. Na afloop kwam alles bij elkaar bij de Heere, waar iedereen snel en kundig werd voorzien van koffie, thee, soep en voor de meesten nog een paar pinten. Mooie zondag, met als enig minpuntje een paar uitglijders.

Gearchiveerd onder: verslagen Geen reacties
14jan/18

Zondag 14 januari: Asten / Heldense bossen.

Droog weer en soms een winters zonnetje aan de hemel, een perfecte dag voor veldwerk. Ditmaal wel een goede deelname van heren A. Een tiental vertrok s’ morgens naar Asten voor de plaatselijke toertocht. Dus een dertiental km verharde weg, inschrijven en de bossen in. De tocht is erg aantrekkelijk en wordt steevast goed bezocht, ook nu. Ondanks dat het merendeel van de omgeving goed bekend is vanwege de vaste routes van Asten en Liessel in deze omgeving, maakt TWC Asten de tocht nog wat leuker middels mooie verbindingstukken. De pauzeplaats staat bekend om brood met zult. Na afloop ook nog een kop erwtensoep na een hele mooie tocht. De terugweg verliep niet vlekkeloos. Op de parallelweg van de Astenseweg werd de aandacht van enkelen uit de groep afgeleid, terwijl de snelheid, zoals gebruikelijke op de verharde weg met deze snelle mannen, hoog ligt. Deze fractie mindere concentratie leidde tot een fikse valpartij, die gelukkig en enigszins wonderlijk zonder schade bleef, zowel voor berijders als fietsen. Met dank aan het engeltje op hun schouders!
Heren B reed als een groep van veertien bikers naar Panningen om wegwijzer Jan op te pikken voor een toertocht in de Heldense bossen. Eigenlijk zou hier een uitgepijlde tocht gereden kunnen worden, georganiseerd door TC Everlo. Echter een bezwaarmaker was er verantwoordelijk voor dat er uiteindelijk geen goedkeuring voor het uitpijlen plaats kon vinden. De Vélo was hiervan op de hoogte gebracht. Uit solidariteit besloot de heren B groep toch naar de Heldens bossen te rijden. Eenmaal in het bos wordt de groep verdeeld in een zeven- en in een achttal. Piet Stammen is voorrijder van de ene groep, terwijl Jan dat van de andere groep is. Beiden kennen het bos als hun broekzak en uiteindelijk werd de naam van het oorspronkelijke evenement alsnog eer aan gedaan, “ Kwistneetdettoapaedjeswoare”. En inderdaad, beide groepen krijgen interessante singletracks voorgeschoteld die volslagen onbekend waren, zelfs na jaren fietsen in dit gebied. Prachtige rondes werden afgesloten en de terugweg verliep voorspoedig met sterke mannen op kop en de wind van achteren. De afstand bedroeg ruim 50 km. De soep en overige versnaperingen kwamen goed aan na een heerlijke buitenactiviteit. Mooi fietsweekend!

Gearchiveerd onder: verslagen Geen reacties
14jan/18

Zaterdag 13 januari: Schadijkse bossen / Heldense bossen.

Een wat gure noordoosten wind op zaterdagmiddag, maar het was droog en ook de voorgaande dagen waren zo goed als droog. Dat zijn goede berichten voor mountainbikers en veldrijders. De diverse parcoursen liggen er dan immers goed bij. Heren B reed met een achttal naar de mooie en prima onderhouden baan van de Schaak in de Schadijkse bossen van Horst. De bijna 20 km lange aaneenschakeling van bijna alleen maar singletracks is een waar ATB paradijs. Mooie klimmetjes en evenzo mooie kombochten, een afwisseling van bochten en wat rechtere stukken. Dus ligt de snelheid hoog. Op en neer naar de bossen betekent ook al een afstand van zo’n 40 km. Moegestreden maar voldaan keert de groep terug na 60 km voor een biertje bij de Siem.
Heren A had Beegderheide op het programma staan en dus een half uurtje eerder vertrekken. Er was weinig belangstelling en het aantal deelnemers bleef bij drie steken. Het drietal besloot bij gebrek aan voldoende terreinkennis van de Beegderheide dan voor het Leudal te kiezen. Via Evertje naar Frerichsoord en langs de Noordervaart richting de Stoep is het pad nog nat, modderig en behoorlijk slecht. Dat beloofde niet veel goeds voor het Leudal, dus werd besloten het roer om te gooien naar de Heldense bossen. Langs het Neers kanaaltje naar de Neerse weg en het Bovenste bos. Keuperheide is het eerste deel van de tocht, vervolgens de Kesselse weg over. Hier moet het terrein rond de camping vermeden worden wegens de omvangrijke boswerkzaamheden. Het drietal maakt een heerlijke ronde in de mooie Heldense bossen. Ietwat zorgelijk is het feit dat er steeds meer paadjes bij gevonden, beter gezegd bij gemaakt worden, in deze bossen. Iets wat mogelijk op weerstand stuit, hopelijk zijn de fietsers daar wat voorzichtig mee. De terugweg gaat via Egchel naar de Noordervaart en door de Snep naar eindstation de Siem. De totale afstand bedraagt tegen de 65 km en de omstandigheden waren voortreffelijk.
Een enkeling op de wegfiets en een enkeling die de lange tocht naar de Bakelse bossen erop had zitten, vulden het gezelschap aan bij de Siem.
De damesgroep kreeg van Erwin op het technische parcours in Liessel een heuse ATB clinic.

Gearchiveerd onder: verslagen Geen reacties
8jan/18

Zondag 7 januari: Liessel / Heldense bossen.

Na een tiental dagen met nogal wat regen, ruim 50 mm was er in die periode gevallen, was het droog op zaterdag en zondag.
Op zaterdagmiddag werd er door beide herengroepen in Meijel, Neerkant en Liessel gefietst. De parcoursen lagen er goed bij, de ondergrond had al dat water kunnen verwerken. Hier en daar stond in kuilen nog wat water, maar daar kon meestal wel langs gereden worden. Dat de paadjes zo snel weer zo goed berijdbaar zijn is een bewijs dat de aanleg en het onderhoud wel snor zit. Vandaar de grote aantrekkingskracht van deze permanente routes.
Op zondag een goede opkomst van zowel dames als heren. De boodschap vooraf was dat er weinig tijd was voor het nakaarten bij de Heere, vanwege het afscheid van prins John I.
Een grote groep A renners en een behoorlijke groep B heren kozen voor de omgeving Meijel, Neerkant en Liessel. Het zou daar prima fietsen zijn. Dat bleek ook te kloppen.
Een zestal heren A vond het tijd worden voor een alternatief en dus werd de Heldense bossen als target gekozen. Een stevige noordoosten wind betekende hard werken op de heenweg. Die ging via de Snep de bosjes in Egchel naar de Heldense bossen. Rondom de camping moest het groepje snel het terrein verlaten. Het bos was als gevolg van zware houtkapmachines een grote puinhoop. Alle leuke singletracks lagen vol hout en waren op een aantal plaatsen volledig aan gort gereden. Complete brede weggekapte banen in het mooie bos. Enfin, het betrof gelukkig maar een beperkt gedeelte. Een leuke technische ronde werd gereden en het werd al vrij snel duidelijk dat deze manier van fietsen ook erg aantrekkelijk is en duidelijk anders is dan de snelle gebaande paadjes van de permanente routes. Die zijn ook hartstikke leuk, maar voor de verandering een wat meer natuurlijke omgeving met zijn hindernissen en vele heuveltjes is ook weer eens erg leuk. Tevreden werd de terugweg opgepakt, die aanzienlijk makkelijker verliep met de stevige wind in de rug. Prachtige ronde van tegen de 55 km. Het terrein, afgezien van het gedeelte met houtkap, was voortreffelijk. Ook het weer zat mee deze morgen. Een frisse wind, maar heerlijk open weer en soms een winters zonnetje. Kortom een prima fietsweekend werd afgesloten, het laatstgenoemde groepje koos overigens voor het Oranje Hotel voor een afzakkertje.

Gearchiveerd onder: verslagen Geen reacties
2jan/18

Zondag 31 december: Oliebollentocht.

De laatste fietsdag van het jaar en dus de traditionele Oliebollentocht op de kalender. Gewoonlijk betekent dat op naar Someren voor de plaatselijke toertocht en na afloop in Meijel gezamenlijk oliebollen van de Schutterij.
Het was echter nat, de twee voorgaande dagen was behoorlijk wat water gevallen en het terrein kreeg onvoldoende tijd het water op te nemen. Desondanks een respectabel aantal liefhebbers aan het vertrek en men besloot in diverse samenstellingen dan maar in de buurt te blijven. Het was inmiddels wel droog en er stond een flinke zachte wind uit het zuidwesten. Het merendeel koos voor de permanente routes van Meijel, Neerkant en Liessel. Het werd al snel duidelijk dat het eigenlijk te slecht was en dus veel zwaar bemodderde fietsen en hun berijders na afloop. Een viertal besloot in plaats van de bossen op te zoeken op de verharde weg te fietsen, ondanks de meer dan stevige wind. Dan gaf een aantal de voorkeur aan de wandelschoenen, gezien de omstandigheden. Dat kwam na afloop allemaal bij elkaar in de kantine van de brandweerkazerne. Chris en Leonie namen de rol van gastheer / gastvouw op zich en voorzagen de leden van koffie, thee, gevolgd door heerlijke oliebollen van de Schutterij. Even later natuurlijk de glühwein en eventueel een koel flesje bier. Er werd gezellig teruggekeken naar een geslaagd fietsjaar en natuurlijk alvast wat vooruitgekeken naar wat het peloton te wachten staat in 2018! Chris en Leonie, bedankt voor de organisatie en gastvrijheid!

Allen een voorspoedig, sportief en vooral gezond 2018 gewenst!

Gearchiveerd onder: verslagen Geen reacties
26dec/17

Kerstweek 2017: Diverse tochten , meest rondom en in Meijel.

Er is veelvuldig gefietst in de kerstweek. De omstandigheden waren dan ook vrij goed. Op zondag 24 december stond de toertocht van de Wekkers uit Deurne op het programma. TWC de Vélo was met een zestal snelle mannen present en die reden de lange tocht van 65 km, daarmee inclusief heen en terug op 105 km uit kwamen. Knap werk van deze doorzetters. Overigens kon de organisatie meer dan 800 deelnemers inschrijven. Een ongekend aantal tegenwoordig. Alle overige groepen reden vooral Meijel, Neerkant, Liessel in diverse vormen en volgordes. Dat was overigens op de zaterdag ervoor ook al het geval.

Tweede Kerstdag betekent traditioneel de toertocht in het Leudal. Het regende s’ morgens om 7.00 uur iets en dat is eigenlijk net teveel voor het toch al gevoelige Leudalgebied. Dus was er maar een tweetal jonge Vélo-renners actief in dit gebied.
De overige renners, hetzij B, hetzij A renners reden wederom Meijel, Neerkant en Liessel. Alweer zal menigeen opperen, echter het verveelt niet. De parcoursen zijn inmiddels allemaal erg interessant en vooral goed begaanbaar en worden prima onderhouden. Dus het is bijna vanzelfsprekend als de omstandigheden wat minder zijn dat deze parcoursen gekozen worden. Kortom, een sportief geslaagde en gezellige kerstweek, want uiteraard wordt er behalve gefietst ook aan het after-werk aandacht besteed.

Gearchiveerd onder: verslagen Geen reacties
17dec/17

Zondag 17 december: Toertocht Neerkant.

Daags na de Nightbike bijna een herhaling van zetten, nu niet in het donker maar in de mist. De toertocht Neerkant stond op het programma. Dat betekent dat grotendeels het gehele Nightbike parcours in deze tocht opgenomen is, aangevuld met een mooi gedeelte Grashoekse bossen. De omstandigheden waren goed, het was wat mistig, maar dat hinderde de renners niet. In diverse samenstellingen reden de dames en heren van de Vélo de tocht. Goede paadjes, met uitzondering van het Struinpad, dat eigenlijk niet in de route thuis hoort. Het is een wandelpad door een nat gebied en ook nu was het er niet best. Het gevolg is dat het pad totaal aan flarden wordt gereden en ook voor wandelaars een tijdje onaantrekkelijk blijft. Voor het overige trouwens alleen lof voor de Wielervrienden. Prima parcours, goed uitgepijld en prima pauzeplaats met de nodige voorzieningen. De nodige Meijelse fietsers waren dan ook present voor de 45 km lange toertocht.

Gearchiveerd onder: verslagen Geen reacties